Prin anii ’80, student fiind la Facultatea de mine, timp de o luna si jumatate am efectuat o practica la Mina Baita Bihor. Era pentru prima data cand intram intr-o mina de minereu, pana atunci efectuand doar practici in cateva mine de huila (Valea Jiului) si lignit (Bazinul Rovinari). Zacamantul de la Baita contine minereu complex (Cu, Pb si Zn), wolastonit ( formula chimică Ca3[Si3O9], un mineral rar, utilizat cu preponderenta in industria portelanului, in lume existand numai sapte zacaminte, incluzand cel de la Baita Bihor), molibdenit (d.p.d.v. chimic, o sulfura de molibden, mineral rar, utilizat in aliaje, dar mai ales ca lubrefiant solid in industria aeronautica). Zacamantul de la Baita mai contine: Au, Ag si metale rare (titan, niobiu, tantal, bismut, wolfram). Pe versantul celalat al muntelui (in cadrul aceluias zacamant) se gaseste Mina Avram Iancu, unde pe langa minerale complexe se gasesc mari rezerve de minereu de uraniu si Pb radioactiv. Atestare de exploatarea a zacamantului de la Baita exista inca din 2 iunie 1247 in Diploma Cavalerilor Ioaniti, emisă de regele ungar Béla al IV-lea. In realitate, zacamantul de la Baita Bihor a fost exploatat inca de pe timpul dacilor (“a batranilor”, cum spun localnicii), marturie stand cele cateva galerii, inchise in zilele noastre din motive de siguranta. Prin anii ’75, epuizandu-se formatiunile de zacamant (“pungi”) de la Baita iar relieful de la suprafata fiind mult prea accidentat pentru a se demara lucrari clasice de prospectare si explorare prin foraje, s-a tras eronat concluzia ca zacamantul este epuizat in intregime si mina s-a inchis, personalul fiind repartizat in alte domenii economice din zona.
Un inginer din zona, ajuns in Ministerul Minelor, a reusit sa convinga atat pe ministru cat si pe Ceausescu, sa se achizitioneze o instalatie de foraj americana de ultima tehnologie, capabila sa foreze atat vertical, orizontal cat si oblic, atat de sus in jos, cat si de jos in sus. In urma realizarii unui proiect, s-a decis continuarea saparii unei galerii de coasta sapate de daci si pana atunci inactiva. Aceasta galerie a fost denumita de mineri galeria “Speranta”, in speranta ca se va gasi minereu si se va redeschide mina. S-au constituit patru echipe de sapare a galeriei in patru schimburi, pe masura inaintarii “tatonand” prin forare existenta sau nu a zacamantului. Dupa saparea a aproximativ 100 de metri de galerie, in urma forajelor executate in vatra, tavanul si peretii galeriei, s-au gasit mari rezerve de zacamant, aproape inepuizabil. Au fost readusi minerii si redeschisa mina.
Sursa foto: Realitatea Tv
Mineritul uranifer in Romania a inceput in 1952, in Muntii Apuseni (Baita Bihorului). Aici, fusese depistata, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, din avion, o anomalie emanometrica. Germanii au conturat destul de bine zacamintul insa n-au mai apucat sa-l cerceteze in detaliu pentru ca au fost nevoiti sa se retraga. Exista afirmatii conform carora rusii au preluat planurile de cercetare si exploatare ale germanilor si n-au facut decat sa le dezvolte.
Cercetarea s-a facut extrem de rapid, in aproape un an prin Societatea “Sovrom Kvartit” incepandu-se exploatatrea uraniului printr-o exploatare la zi (cariera). S-a lucrat cu soldati si detinuti politici si cu taranii din Apuseni, uluiti de salariile (pentru ei imense) oferite. In ce masura stiau ei cu ce substanta periculoasa lucreaza? E greu de spus… Dat fiind ca, dupa ani si ani, au fost gasite in fundatiile caselor lor pietre cu un continut ridicat de uraniu, e de presupus ca nu li s-a spus nimic! Detinutii oricum nu contau – ei erau “dusmanii poporului”, iar soldatii oricum trebuiau sa fie mandri ca erau “patrioti” si contribuiau la “propasirea patriei”. Cu toate acestea, cel putin pentru “angajatii civili”, o parte dintre normele de protectie a muncii erau respectate mult mai bine decat ani si ani mai tarziu, dupa ce rusii se retrasesera de mult. Activitatile din cariera de la Baita s-au desfasurat aproape 10 ani. In 1964 Societatea “Sovrom Kvartit” s-a retras din Romania, lasand locurile relativ poluate, multi lucratori bolnavi, un orasel-colonie (Dr. Petru Groza, in prezent Stei) destul de dragut si civilizat… si toate activitatile, organizarea de santier si documentatia in grija “Exploatarii Miniere Bihor”.
Inaintea retragerii rusilor, s-a demarat tunelul intr-un ritm infernal impus de rusi (ritm ce astazi s-ar putea numi eficienta), din acesta sapandu-se un put de 400 de metri pana la suprafata, in apropierea celui mai inalt varf din Apuseni, varful Biharea. Ulterior, din acest put s-a sapat o retea vasta de galerii, suitori, planuri inclinate, lucrari de pregatire si exploatare, in lungime totala de peste 100 km.
Dupa 1990, mai precis dupa 1997, dupa primele valuri de disponibilizari din minerit, odata cu reducerea personalului, s-a redus si productia de substanta minerala utila, marea majoritate a exploatarilor miniere fiind aduse in prag de faliment, declarate nerentabile si inchise, cu scopul nedeclarat de a fi vandute anumitor concerne straine. Din nefericire aceasta soarta a avut-o si mina Baita si Avram Iancu.
Aflu azi cu siderare ca acest zacamant de o valoare inestimabila a fost vandut la un pret de numai 15 milioane de euro de catre Marin Condescu, liderul sindical de la Federaţia Naţională Mine Energie, inca din februarie 2011. Despre toata aceasta afacere perdanta pentru statul roman puteti citi aici.
Romania Europeana — 9 ianuarie 2012 @ 6:15 pm
nu, nu.nea costache e in zadar.ca tara nu mai avem nici ce privatiza, vinde pe bani ieftini.practic am reusit in 20 ani sa facem praf tot ce a construit comunismul, cu relele si bunele lui.
Theodora — 9 ianuarie 2012 @ 11:33 pm
Am preluat pe facebook
costache — 10 ianuarie 2012 @ 11:18 am
@ Romania Europeana – Ai dreptate din pacate! Au mai ramas totusi ceva bogatii ale subsolului ce se incearca sa fie instrainate!
@ Theodora – Multumesc!
mircea roth — 10 ianuarie 2012 @ 3:24 pm
Nu cred ca este posibil, este sigura informatia, de ce nu s-a spus pana acum? La ce le trebuie chinezilor uraniu?
Raed Arafat a demisionat din functia de subsecretar de stat in Ministerul Santatii pentru ca Basescu nu ii suporta pe cei care construiesc, pe profesionisti. Mai este ceva de distrus in Romania? « Hai ca se poate! — 10 ianuarie 2012 @ 5:42 pm
[…] Jaf de proporții: Marin Condescu a vândut zăcământul de la Băița – Nea Costache […]
nu mai sunaţi la 112 | absolut obişnuit — 10 ianuarie 2012 @ 10:24 pm
[…] celucrufrumos flaviusobeada zamfirpop ulise popateapa cella ovidiupecican cartifaine neacostache batranutragator epistolepentruzeus sifilicablenorel lilick convietuire diversediversificate […]
ela roseni — 11 ianuarie 2012 @ 12:48 am
Când ne vom trezi – dacă se va întâmpla asta – vom constata că nu ne mai aparţin nici munţii, nici lacurile, nici aerul, nici…nici…
popateapă — 11 ianuarie 2012 @ 7:43 am
Sindicate, politicieni toţi o balegă şi un pământ. Hoţi de drumul mare!
Regii Românieie în alb şi negru « Popateapa's Blog — 11 ianuarie 2012 @ 7:45 am
[…] de știre : Aliosa Popovici, Theodora Marinescu, Ioan Usca , Amza Carmen, Cati Lupascu, Stănoiu Constantin, Share this:facebookShareTwitterStumbleUponLinkedInEmailRedditFacebookPrintFlickrYou TubeLike […]
costache — 11 ianuarie 2012 @ 10:17 am
@ mircea roth – Informatia este absolut sigura (din pacate abia acum, dupa aproape un an s-a aflat) si a fost publicata in ziarul local Gorj Exclusiv condus de dl. Pigui Cosmin, acelas jurnalist care acum multi ani a dezvaluit caracatita gorjeana a baronului local Mischie. Zacamantul de la Baita poate fi important pentru chinezi atat prin Wolastonitul prezent aici (utilizat in industria portelanului, chinezii fiind renumiti in acest domeniu) dare si pentru uraniu, ei fiind o mare putere nucleara. Toata povestea acestei tranzactii dubioase o puteti afla aici
http://www.gorjexclusiv.ro/dezvaluiri/condescu-a-vandut-o-mina-chinezilor-cu-15-milioane-de-euro.html
costache — 11 ianuarie 2012 @ 10:27 am
@ ela roseni – Din pacate ne trezim cam greu. Deja zacamintele de petrol nu ne mai apartin si se incearca sa se instraineze si zacamintele aurifere de la Rosia Montana!
@ popateapă – Aveti mare dreptate! Acest lider al minerilor olteni, repudiat de acestia, are cu totul alte activitati decat reprezentarea celor pe care-i conduce. Atat drepturile minerilor olteni ce s-au castigat inca de pe timpul lui Ceausescu si se voia a fi luate acestora cat si cele castigate dupa revolutie, au fost pastrate nu datorita acestui Condescu, ci datorita liderului minerilor Vaii Jiului, Miron Cozma.
CELLA — 11 ianuarie 2012 @ 1:41 pm
am citit ‘cu gura căscată’ de neştiinţa vecinătăţii:(
noi, d-aici, habar n-aveam
am să mă informez că şi la Budureasa se ‘întîmplă lucruri’ cu alt ‘lider’ Luca
Aurora Georgescu — 11 ianuarie 2012 @ 4:09 pm
Este revoltător tot ce se întâmplă , dar strigător la cer este faptul că privim şi nu suntem în stare să ne unum forţele pentru a acţiona în vreun fel şi să mai salvăm ce mai poate fi salvat. Lipseşte acea goarnă care sună şi cheamă, lipseşte steagul sub care să ne adunăm şi liderul care să
să dea semnalul .
Gabriela Elena — 11 ianuarie 2012 @ 7:35 pm
Citind acest articol, deosebit de interesant, ne intristam cu totii si mai mult, cand vedem ca totul, chiar totul este de vanzare…
Moartea puiului de căprioară versus “Moartea căprioarei” « • Gabriela Elena • — 11 ianuarie 2012 @ 11:32 pm
[…] Stropi de suflet, Androxa, Adrian Voicu, Adela, Calin, Tu1074, Doru, Motanul Incaltat, Madi si Onu, Nea Costache, Vera, Blogatu, Acuvio, […]
costache — 12 ianuarie 2012 @ 10:31 am
@ CELLA – Se pare ca la Budureasa, alaturi de acest Luca ar mai fi amestecati si Petromservice si Sorin Ovidiu Vantu. Si aici sunt niste increngaturi necurate http://romaniamegalitica.blogspot.com/2011/11/mina-de-la-budureasa-romani-treziti-va.html
@ Aurora Georgescu – Asa este, e de-a dreptul revoltator cum asistam cu totii pasivi privind cum bogatiile subsolului romanesc sunt instrainate in folosul strict al unora ce-si zic romani!
@ Gabriela Elena – Asa este, totul este de vanzare in tara asta, in detrimentul poporului roman.
Note la un proiect de lege dubios « Gabriela Savitsky — 12 ianuarie 2012 @ 12:16 pm
[…] sosit timpul: Gabriela Elena, Zinnaida, Rokssana, Ioan Usca, Max Peter, Nicu Scutaru, Nea Costache, Mirela Pete, Marius Mina, Shayna, Teo Negură, Simion Cristian, Simona Ionescu, Theodora […]
sofia — 13 ianuarie 2012 @ 2:22 am
Iar ne-am vandut tara? Oare aia care o vand mai pot dormi linistiti?
Interviuri cu bloggeri: Marian de la "Popateapa's Blog" | Blogatu — 17 ianuarie 2012 @ 4:39 pm
[…] blogurile în viitor? Marian: Sunt în jur de 20 de prieteni care ne pinguim. Theodora, nea Costache, Sibilla, Razvan, Alioşa Popaoviciu , Amza Carmen, etc, etc, etc. Mai sunt vreo 30 de […]
cristian — 19 august 2012 @ 5:47 pm
chinezii au cumparat partea de neferoase din cadrul Minei Baita…nici vorba de uraniu…acela este in conservare in momentul de fata!
Dar chinezii au o mare problema ..dupa ce au dat atatia bani, sunt impiedicati de „marea doamna” = Maria Trip , a mineritului din zona sa mearga mai departe….dupa atata investitie se cauta se pare un alt investitor pe placul acestei doamne…aici vine jaful adevarat!Fostul investitor , suedezul a plecat , chinezul mai are putin si pleaca si el!!
Mina se va vinde in continuare in functie de”fraier” si tot asa…pe loc ramane si prinde radacini tot mai adanci Marea Directoare!!si oamenii din zona vor ramane fara paine in continuare, cu stima
Laurentiu — 28 noiembrie 2012 @ 11:13 pm
Si cate alte astfel de magarii s-au facut :)..
Alecsandra — 29 noiembrie 2012 @ 9:38 pm
Ai dreptate Cristian, chiar „marea doamna” . Pe langa faptul ca sunt impiedicati sa faca treaba , chinezii mai au o problema mare, trebuie sa se uite chiar in „curtea” lor, la oamenii de incredere platiti cu bani multi (se pare ca sunt tot oamenii „marei directoare” ). Insa in tara asta daca nu deschizi ochii, deschizi buzunarul, acum platesc si chinezii asa cum a platit suedezul.
mogul — 29 iunie 2013 @ 12:13 pm
Din pacate ce era de asteptat s-a intamplat! De doua saptamani s-a inchis activitatea la Mina Baita, investitorul chinez nedand niciun semn de viata!Se asteapta venirea lor. Mama Mia a cazut din nou in picioare , ramanand cu o mina pe cap, dar ce sa faca ea? se va sacrifica si o va vinde din nou…..hahaha..privatizare tipic romaneasca! Pute(nu mai miroase) a coruptie la nivel inalt aici.
Comentariile le-am scris pe pagina 2.
memoratorul — 27 august 2015 @ 8:17 pm
STIMATE COLEGA!
din păcate / nenorocire suntem prea mici (!!!) în comparație cu interesele MAFIEI politico / economice / financiare / …..!!!!
la fel cum la Roșia Montană s-a inoculat oamenilor cum că cu Au / Ag se vor îmbogăți peste noapte, tot așa cei de la Ștei se vor îmbogăți cu CALCAR / DOLOMIT DIN SUBTERAN!!!!
din nenorocire **votul meu = votul prostului**!
văd p-aci tot felul de nume; aud de la alți colegi că-i una *dobrota* sau că cam așa ceva!
colegi d-ai mei mi-au spus să fiu atent la *iea*:
-SOMETRA Copșa Mică a pus-o pe butuci!
-PHOENIX Baia Mare a pus-o pe butuci! (aici se făcea tezaurul țării; cu mugurel au dărâmat toată economia!!!!)
-NU-Ș ce fabricI de lapte…….
(ce are laptele cu metalurgia? mai pou cu mineritul????)
da până la urmă: CEI D-AICI DIN ZONĂ SUNT ATÂT DE TÂMPIȚI / IDIOȚI? COPIL FIIND AM ȘTIUT CĂ D-AICI RUȘII AU CĂRAT TONE DE URANIU…….
nu degeaba spunea Țuțea: *am făcut 13 ani de închisoare pentru un popor de TÂMPIȚI*.