Celebra cantareata de jazz, care suferea de cancer ovarian, a incetat din viata vineri dimineata la spitalul din Timisoara, informeaza Realitatea TV.
Anca Parghel a murit vineri dimineata la Spitalul Judetean din Timisoara la cateva ore dupa ce a fost adusa de la Belgrad unde fusese internata intr-o clinica de medicina alternativa, transmite NewsIn.
"Ieri dupa-amiaza (joi – n.r.) a venit de la Belgrad in stare foarte grava la Spitalul Judetean din Timisoara si a decedat dupa cateva ore. Ea a ajuns aici in stare terminala cu metastaze generalizate, aici a beneficiat doar de tratament paleativ", a declarat seful sectiei de terapie intensiva de la Spitalul Judetean din Timisoara, Dorel Sandesc.
Anca Parghel a fost diagnosticata cu cancer ovarian cu metastaze la ficat. Ea a urmat la Cluj un tratament cu citostatice, apoi la Viena. In urma cu cateva zile a mers la Belgrad, unde, la sugestia unei clinici din Targu Mures, a incercat terapiile alternative.
In 1994, cunoscuta cantareata de jazz a fost diagnosticata cu cancer la san, insa a reusit sa invinga boala. Anul acesta, in iunie, Anca Parghel a aflat ca boala a recidivat.
La mijlocul lunii iulie, cantareata a fost consultata la o clinica de oncologie din Viena, iar ulterior a continuat tratamentul la Cluj. La mijlocul lunii noiembrie Anca Parghel a fost internata la sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a spitalului Elias din Capitala, ca urmare a complicatiilor bolii cronice de care sufera. I s-a aplicat un tratament intensiv complex fiind externata dupa cateva zile cu o ameliorare semnificativa a starii generale.
Inzestrata cu o voce iesita din comun, Anca Parghel a inceput sa compuna de la varsta de 10 ani, iar la 11 ani participa deja la concursuri nationale unde canta arii din opere celebre. Intalnirea cu jazz-ul a avut loc imediat dupa ce a intrat la Conservator, la clasa de canto si a simtit ca aceasta ii este vocatia. In cei aproape 30 de ani de cariera, Anca Parghel a reusit sa uimeasca o lume intreaga cu vocea si pasiunea ei pentru muzica.
S-a nascut la Campulung Moldovenesc, la 16 septembrie 1957. A fost aplaudata de mii de oameni la marile festivaluri de jazz si a predat jazz vocal si canto la Bruxelles, Koln, Linz, Leipzig, Munchen,Viena, Hanovra, New York si la Conservatorul Regal Sisloe din Marea Britanie. A cantat in toata lumea si de multe ori a aparut pe scena alaturi de cei doi fii ai sai – Ciprian, la bas, si Tudor, la percutie.
Sursa: 9am
Dumnezeu sa o odihneasca in pace!
Oana — 5 decembrie 2008 @ 8:08 pm
Pacat! Dumnezeu s-o odihneasca! Niciodata nu am vazut un om mai optimist.
d3m3ntzial — 5 decembrie 2008 @ 9:38 pm
Dumnezeu sa o aiba in paza !
Nea Costache — 5 decembrie 2008 @ 10:04 pm
@ Oana: Intr-adevar, o artista exuberanta, care respira prin toti porii o dorinta nemarginita de viata.
@ d3m3ntzial: Incet, incet, marii artisti ne parasesc, din generatia tanara, putini artisti fiind capabili sa se ridice la nivelul acestora.
Sibilla — 6 decembrie 2008 @ 6:11 am
Dumnezeu s-o hodinească-n pace !
Gurau Silviu — 6 decembrie 2008 @ 12:58 pm
Pacat ca cei buni dispar dintre noi!Ilarion Ciobanu,Florian Pitis,Adrian Pintea,Colea Rautu,Stefan Iordache.Acum a murit si Anca Parghel,Dumnezeu s-o odihneasca!Vor mai muri cativa din marii dinozauri ai filmului si teatrului romanesc si noi vom deveni mai saraci spiritual.Din urma nu vine nimic,decat manelisti si actori gen Cabral!Ramanem saraci si zgribuliti ,vantul imposturii sufla fara mila
loredana — 7 decembrie 2008 @ 12:01 am
Atentie,incep sa dispara dinozaurii! Dar ei nu dispar de tot,se muta doar pe o alta scena unde cortina se ridica pt ca ingerii sa vada si sa asculte oameni plasmuiti din geniu.
Dumnezeu sa o odihneasca in pace!
Andrei Ciortan — 7 decembrie 2008 @ 3:06 am
..A mai căzut încă o stea .. ironic cum devine strălucitoare abia după ce apune ..
costache — 7 decembrie 2008 @ 9:30 am
@ Sibilla: Sa-i fie tarana usoara!
@ Gurau Silviu: Pe masura ce dispar titanii culturii romanesti, aceasta ramane tot mai saraca In locul sau ramane amatorism si impostura, diletantism si prea mult kitsch!
@ loredana: Asa este Loredana, marii artisti pleaca dar raman inscrisi in cartea de aur a culturii romanesti.
@ Andrei Ciortan: Da, Andrei, asta este specific noua, romanilor: apreciem valoarea marilor genii ale culturii romanesti, abia dupa ce ei nu mai sunt. Si e pacat!
lacramioara — 7 decembrie 2008 @ 11:05 am
pacat de ea ,era o artista extraordinara.Dumnezeu sa o odihneasca in pace si sa o pazeasca.
maminineta — 8 decembrie 2008 @ 9:07 am
Anca Parghel a lasat o urma stalucitoare,a marcat un drum.Va ramane in inimile noastre .Ea ne-a transmis bucurie,multa bucurie,dorinta de viata.
Dumnezeu va fi incantat de cantecele ei.
CELLA — 8 decembrie 2008 @ 3:50 pm
băieţii ei iubiţi au sus că-i un înger iar eu nu mă îndoiesc că ESTE
m-am rugat mult pentru ea şi am sperat mult … poate nu dstul şi asta m-a întristat enorm
dar bucuria vocii ei îmi rămîne;
de cîte ori se mută ( că eu cred neabătut că cei ce, zicem noi că, mor doar se mută în altă dimensiune )dintre noi un om drag sper să mă pot înălţa spiritual aici pe pămînt atît cît să-i pot (re)întîlni acolo unde sunt
bun rămas ANCA … regret doar ce ai fi avut încă de făcut şi timpul nu a avut răbdare să te lase să faci
acelaseu — 9 decembrie 2008 @ 3:29 am
…ieri seara am fost la un spectacol minunat in Timisoara… Tudor Gheorghe! s-o mica,dar importanta lectie de cultura autentic romaneasca! vb in tipul spectacolului despre un lucru pe care si eu l-am remarcat de ceva vreme… noi, romanii ne pierdem valorile pe care, intre noi fie vb, niciodata n-am stiut sa le pretuim indeajuns de mult ba din contra uneori au trebuit sa se lupte din greu ca sa faca mult bine culturii romane si Romaniei in general… vb despre pierderea identitatii nationale, a graiului romanesc pt care stramosii nostrii au luptat sau chiar au murit… vb despre efectele globalizarii…despre asa zisa „manea”…despre cum se fac filme gen „inima de tigan” uitandu-se de adevaratii creatori si pastratori de cultura romaneasca, despre cum noi, romanii, ne lasam „calcati in picioare” ca sa aratam
„cat de buni suntem noi”… e nevoie urgenta de romani valorosi in locul pe care-l merita!!! oare de cati bani ar fi nevoie sa ne „intretinem” valorile, artistii, geniile?! e nevoie de promovarea lor pt ca altfel vom uita cine suntem,oricum unii au si uitat deja! P.S. valoare unui om o vedem dupa ce dispare… pacat! e prea tarziu sa-i mai spunem ca sau cat il apreciem/iubim!
loredana — 9 decembrie 2008 @ 4:06 pm
Multumesc pt gandurile bune lasate pe blog.
Va doresc sarbatori cu liniste si caldura!
loredana — 9 decembrie 2008 @ 4:13 pm
As vrea sa va intreb ,daca nu e cu suparare, daca ati avut de rezolvat proiecte in care trebuia sa gasiti sponsori?
costache — 9 decembrie 2008 @ 11:20 pm
@ maminineta: Aceasta mare artista s-a stins prea devreme. Avea o suma de proiecte pe care le-ar fi dorit sa le realizeze. Mare pacat!
@ CELLA: Atunci cand era bolnava, toti ne-am rugat ca necrutatoarea-i boala s-o crute, dar n-a fost sa fie asa. Toti cei care am iubit muzica ei, ii regretam moartea dar, nicicand nu vom uita exuberanta, optimismul si pofta de viata ce au animat-o probabil pana in ultima clipa.
@ acelaseu: Tudor Gheorghe, in spectacolele sale, ofera spectatorului o adevarata lectie de patriotism si cultura, promovand totodata folclorul autentic romanesc. Este un mare actor dar si un rapsod popular de exceptie care promoveaza numai muzica de calitate iar cine are urechi de auzit, o iubesc si o asculta, cine nu, asculta doar manele, muzica prostului gust si al inculturii, si din pacate, sunt multi dintre acestia. Asa este, nu stim sa ne apreciem valorile si sa le promovam, maim mult se promoveaza si popularizeaza kitsch-ul in muzica si arta, manelizarea a tot ce este romanesc ducandu-ne la vulgaritate si incultura.
@ loredana: Nu Loredana, nu am fost implicat in astfel de proiecte care sa necesite sponzorizare. Poate… cine stie? Sarbatori fericite!