Ninsoarea să oprisă şi de cum să-nnoptasă, norii grei, plumburii, să retrasăsără, pe ceru-nstelat apărând luna, mare, alb-galbuie, ce făcea să să vadă câmpu-nzăpezât, ca zâua. Liniştea întinderii nesfârşite de alb al zăpezî’ fu de-odat’ străpunsă de clinchet de zurgălăi.Pe drumu’ ce de-abia să ghicea de su’ zăpadă, luneca o sanie mare, trasă de un cal. Pătru, cu hăţurile în mână, mâna sania pe drumu’ străjuit de plopi ‘nalţ’, bătrâni.
De-odată, lu’ Pătru i să păru că vede o mogâldeaţă neagră, la cinzăci de paşi, la marginea drumului. Dădu bice calului, grăbindu-l. Aşa era: era un bătrân. Opri:
– Bună sara taică! Ce-i cu dumneata aci-n câmp?
– Să trăiesti flăcău! Iote, mă prinsă noaptea şi nu măi ajunsăi acas’! Mă duci şi pe mine? E-n drumu’ tău!
– Hai, urcă-n sanie! Vino ici, lângă mine că-n spate nu prea e loc, zâsă Pătru făcându-i loc. Hai mă caluţ! Diii mă!
Pătru trasă cu coada oichiului spre bătrân: iera-ncălţat în opinci, cu iţari, cu un baibarac gros de dimie şi-o căciulă neagră de oaie, îndesată peste ureichi. ‘I zări faţa prelungă, zbârcită şi o musteaţă groasă, albă, răsucită la capete peste obraji.
– Fumez’ flăcău?
– Nu taică, pân’ acu’ m-a ferit Dumnezău de năravu’ ăsta!
– Io-l am, ce să fac! L-am căpătat de pe front, zâsă bătrânu’ scoţându-şi de la chimir o punguţă de pânză şi-un jurnal îmbetit.
Rupsă o bucată de hârtie din jurnal, o-ndoi încet pe-o margine, apoi scoasă între doo deşte tutun tăiat mărunt pe care-l impraştie cu grijă pe îndoitură. Sucăli cu dibăcie hârtia lipind-o apoi cu limba, bătu de câteva ori ţâgarea cu capetele de unghia deştului mare, o pusă-n gură, apoi scoasă din chimir un amnar şi iască. Pătru să uită la el mirat: cân’ era copil văzusă cum aprindeau focu’ bătrânii cu amnar, acu’ să aprindea cu cribitu’. Bătrânu’ scăpără de trei ori, iasca să aprinsă şi-şi aprinsă ţâgarea. Trasă cu săte de doo ori din ţâgare, fuioare de fum albastrui ieşindu-i din musteaţă.
– Şi…un’e zâci că mergi mă flăcău?
– Peste deal, în sat!
– De-acolo eşti?
– Nu taică, io-s din Frăsânet da’ am o soră care s-a măritat de curând acolo şi-i duc si ei câte ceva haine, un pat, un gardilop şi-un grăsune tăiat.
– Pe-al cui băiat l-a luat de peste deal?
– Pe băiatu-al mijlocan al lu’ Filip al lu’ Rotaru!
– Nu-l cunosc pe Filip ăsta, tatal băiatului, da-l ştiu pe Rotaru-al bătrân, pe Simion. A intrat sora dumitale într-un neam de ispravă, gospodari si-nstăriţ’! Da… din Frăsânet, de-al cui eşti?
– Cunoşti pe-acolo?
– Ştiam cândva!
– ‘S al lu’ Ion al lu Sucălete!
– Care, Gligore Sucălete?
– Da, aşa-l chema pe bunicu, răspunsă Pătru. Gligore Sucălete il chema, a murit în lagar la rusi, io nu-l ştiu. L-a aşteptat biata bunică-mea până a murit, crezând că trăieşte!
– Gligore n-a murit, auz’? N-a murit! Trăieste!
– De un’e ştii dumneata?
– Ştiu io! A fugit din lagăr de su’ escortă, a fost împuşcat, l-a găsât o fată, o rusoaică, l-a întremat şi a rămas cu ia acolo în Rusia. Are copil şi nepoţ’ acolo! Io am rămas până-n ’46 în lagăr şi-am dat de el cân’ am plecat. Aaaa, stai o ţâră, am o poza cu el, ţ’o dau ţâie.
Bătrânu’ scoasă din chimir un soi de portofel ponosât, îl deschisă şi scoasă o poză învelită-ntr-o bucată de jurnal. Pătru încercă să vadă ce e-n poză da’ era prea beznă şi-o pusă-n chimiru’ lui. Înainte ca bătrânu’ să închida portofelu’, Pătru măi văzu un teanc subţîrel de bani, hârtii care nu mai circulau acum, vechi ca aceia de care văzusă într-o batistă, în lada de zestre a bunicii lui.
– Daaa…numa’ un cal aveţ’?
– Unu’, avem strânşi ceva bani, că zâcea tata să măi lom unu’ p’in v’un târg pe un’eva, că-s buni doi cai la muncă!
– Pai am io o iapă mare, frumoasă, bună de muncă, da’ are şi mânz, ie la prima fătare! Aş vrea s-o dau!
– Cum o dai?
– Lezne tată, lezne, ne-om înţălege noi, că oameni suntem, mai ales că ieşti nepotu’ pretenului meu Gligore! Cân’ te-ntorci?
– Mâne! Mâne dupa prânz mă-ntorc! Vreau să ajung pe lumină acas’!
– Ie bine! Cân’ te-ntorci, treci pi la mine, vez’ iapa şi mânzu’, ne-om înţălege la pret şi de ţ’-o conveni, ai veni cu taică-tău şi-ai lua-o!
– Bine taică, zâsă Pătru.
Pătru văzu-n lumina lunii, su’ deal, înainte de a intra-n pădure, două căşi. Una era micuţă, joasă, ailantă, mare, bătrânească, din lemn, coperită cu şindrilă.
– Aci tată, opreşte aci la casa asta prima, a măi mare! Multumesc că mă dusăşi şi…te aştept! Să trăieşti!
– Să trăieşti taică, murmură Pătru dând bice calului şi intrând în pădure.
A doua zî după prânz, întorcându-să spre casă şi coborând dealu’, Pătru rămasă nedumerit cân’, lângă căsuţa micuţă, măi văzu do’r un coperiş cu şindrila ruptă, năruit pe-o parte, peste o grămadă de grinz’ de lemn, putrede.
Opri calu’ şi rămasă mirat, uitându-să la casa năruită. Din curtea căşii ale mici, ieşi un bărbat între doo vârste:
– Cu cine ai treabă băiete, pe cine cauţ’?
– Pe-un bătrân, şedea aci, într-o casă-naltă…
– Eheeei tinere, a murit de muuult, de vro doo’j de ani! S-a dus si baba lui, si după cum vez’, casa ie căzută la pământ!
Pătru, mirat, să sui-n sanie şi dădu bice calului să fugă repede din locu’ ăla.
Târzâu, cân’ începu să să vadă satu’ lui la marginea câmpului, lăsă calu-ncet. Brusc, îşi aminti ceva, să căuta-n chimir şi scoasă o poza-ngălbenită de vreme, şi-o privi cu luare-aminte: erau doi bărbaţt’ tineri, îmbrăcaţ’ militari, lâng-un tun. Unu’ era înalt şi slab, cu musteaţa mare, răsucită, alălant era scundac şi sămăna cu bumicu-său pe care-l ştia din poza din perete. Sâmţî că pielea i să face ca de găină. Ajunsă acas’. Deşchisă poarta, băgă sania, deshămă calu’ şi intră-n casă. Taică-sau, şedea pe pat, îngândurat, cu capu-n palme. Lângă el, pe pat, un plic desfăcut, pe el lipite o mulţime de timbre, plin de ştampile şi o scrisoare, cu un scris mare, tremurând.
– Ce-i tată, ce s-a-ntamplat?
– Tata…trăieste tata…e-n Rusia!
Pătru să aşeză pe pat lângă taică-su şi-amuţî, neîndrăznind să ridice scrisoarea şi s-o citească.
flavius — 14 august 2009 @ 4:44 pm
servus
ce ţi-e şi cu timpul, cu timpurile, cu maşina timpului şi cu memoria asta, toate la un loc de le-a amestecat aşa acolo-n vîrful dealului!
cele bune!
gmx — 14 august 2009 @ 7:16 pm
Interesanta aparitia acelei fantome in acelasi timp cu sosirea scrisoarei din Rusia…
costache — 14 august 2009 @ 7:49 pm
@ flavius: Asta-i una din povestile copilariei mele, spusa de un batran, la o claca!
@ gmx: Asa este! la vremea cand am auzit-o, batranul care-a spus-o, spunea ca lui i sa intamplat! nu stiu cat as crede acum din ea dar atunci, mi-a produs fiori pe sira spinarii.
Vania — 14 august 2009 @ 8:03 pm
Cum întâmplări oarecum similare au mai fost, cu mesageri veniţi de dincolo, înclin să cred că povestea e autentică.
Andi — 14 august 2009 @ 8:33 pm
Sinergică poveste. Am simțit mirosurile, am auzit sunetele, vocile 🙂
Fotografia imi pare din albumul Regelui Mihai? De unde e?
NB
costache — 14 august 2009 @ 10:05 pm
@ Andi: fotografia am gasit-o pe: http://www.ici.ro/romania/images/cultura/f_taran.jpg
Multumesc de vizita si aprecieri! te mai astept!
costache — 15 august 2009 @ 3:51 am
@ vania: Intr-adevar, am mai auzit in copilarie intamplari similare. Nu stiu in ce masura ele sunt autentice dar anumite mesaje de dincolo ne pot veni pe diverse cai.
Sibilla — 15 august 2009 @ 5:36 am
Nea Costache : Felicitări !
La Mulţi Ani, tuturor Sărbătoriţilor Zilei !
http://sfinx777.wordpress.com/2009/08/15/preasfanta-preacurata-preabinecuvantata-maica-domnului-ziua-de-sfanta-marie/
respecte,
Sibilla
loredana — 15 august 2009 @ 11:47 am
citind acest text am avut un sentiment apropiat de cel de cand am invatat Baltagul…
Va doresc un sfarsit de saptamana frumos!
Scarlet Aurora — 15 august 2009 @ 5:42 pm
Şi eu am auzit poveşti asemănătoare în copilărie şi tocmai de aceea mi-e dragă „Năluca” pentru ca îmi reaminteşte de acele nopţi fermecate în care bunica îmi povestea…
Nea Costache, ce mai faceţi? Sunteţi mai bine? Multă sănătate şi un sfîrşit de săptămînă cît mai frumos. La mulţi ani sărbătoriţilor de astăzi!
gabimihaela — 16 august 2009 @ 6:30 am
Intotdeauna o placere vizitele pe blogul tau, aduc in memorie vacantele la bunici, intelepciunea lor.
Sint intr-o perioada extrem de aglomerata (tin un curs de fizica „accelerat”, in 3 saptamini trebuie sa acopar, electricitate, magnmetism, fizica atomica, fizica nucleara, si elemente de fizica moderna), nu am apucat sa-ti raspund. Imi pare bine ca „made your day” cu filmuletul pisicutelor (I’m a cat women!). Printre picaturi, cu ajutorul fetei mele, am postat asta seara „BD la munte si la mare”, un mic omagiu Florin Bogardo, si pentru ca a fost Sfinta Marie (mama este Maria) citeva corale.
Saptamina viitoare urmeaza „BD in alerta”
Pina atuci, o saptamina plina de bucurii!
costache — 16 august 2009 @ 10:07 am
@ Sibilla: Multumesc Sibilla! Voi trece!
@ loredana: Ma bucur ca ti-a placut! O duminica frumoasa si tie!
@ Scarlet Aurora: Ce copil n-a avut parte de asemenea povesti? Mam pus cat de cat pe picioare iar maine incep munca. O duminica placuta!
@ gabimihaela: Pentru mine, blogul tau este o oaza de liniste prin muzica de calitate pe care-o expui iar mai nou, rememorarea unor filme vechi, de o valoare inestimabila. O duminica frumoasa!
Florin Puscas — 16 august 2009 @ 7:51 pm
Impresionant! M-au trecut si pe mine fiori in timp ce lecturam. O povestire excelenta… si zic asta fara sa incerc sa fiu politicos. 😀
costache — 16 august 2009 @ 10:23 pm
Ma bucur ca ti-a placut Florine! Multumesc pentru aprecieri! O seara minunata!
yonutz — 15 octombrie 2009 @ 3:05 pm
absolut genial
sofia — 17 noiembrie 2009 @ 2:11 pm
Un fel de a scrie absolut genial, parca eram martor al intamplarii!
costache — 17 noiembrie 2009 @ 4:28 pm
@ yonutz: Multumesc!
@ sofia: Multumesc de vizita si aprecieri! Te mai astept!