Cum… care muma a bătrână?
Muma a bătrână, soacra babii Florica şi bunica tatii, o bătrânică micuţă şi slabă, adusă de şale ca semnu-ntrebării. Iera bătrââână, bătrââână, până şi Dumnezău, nu numai ia, îi uitasă vârsta.
Muma a bătrână avea pielea feţei şi a mânilor, alb-rozalie, încreţîtă precum scoarţa de copac, micuţă şi gârbovită cum vă spusăi, do’r oichi-n cap, vioi şi limpez’, de-un albastru senin şi clar ca de copil, de su’ pleoapele-i încercănate rămânând tineri şi iscoditori, precum îi iera şi firea. Iera o bătrână curată, şi toată viaţa iei, i-a plăcut să să-mbrace-n ie şi poale albe, cu cătrinţe decolorate de vreme, poate mai bătrâne ca ia, şi-n picioare cu nişte opincuţe mici, din piele de porc.
Vorbea cu-n glas tremurând, sacadat şi subţîre, capu’ tremurându-i neobosît într-o parte şi alta, ca de altfel întregu-i trup firav. Dimineaţa de noapte, ieşea din odaie-mbrăcată, sprijinindu-să în ciumagu’ noduros de alun, cobora încet, cu grijă, cele trei trepte ale scării veichi de lemn, ţînându-să de balustradă. Străbatea cu paşi şovăielnici şi mici cei câţ’va metri până la gardu’ veichi de ulucă, îşi punea ciumagu’ rezemat lângă ia, îşi rezema mânile pe capu’ scândurilor gardului scund, şi-şi punea bărbia ascuţîtă pe dosu’ palmelor, privind iscoditoare la dial şi la vale .
Trecea câte-un om sau muiere pe şuşa şi-i dadea bună dimineaţa sau bună zîua:
– Să traieşti mumă, să-ţ’ dea Dumnezău sînătate! Or’ dumneta cine ieşti şi de-al cui ieşti?
– Păi… io-s Mărin al Gichii-al lu’ Coteţ!
– Eeei, de-al lu’ Coteţ? Da’…care Coteţ mumă, că nu măi ştiu!
– Păiii…Lionora o chema pe a bătrâna a lu’ tata…
– I-auz’! Ieşti copilu’ Lionorii?
– Nu copilu’, nepotu’! Tata-i copilu’ Lionorii!
– I-auz’! Măi stai, nu pleca, să te măi întreb ceva: Lionora să ţîne bine?
– Ăhăăă, mumă! Ce să să măi ţînă, c-a murit săraca… de treij de ani şi ceva!
– Săraaaca, Dumnezău s-o ierte! De treabă muiere Lionora…
– Io mă duc mumă c-am niscai treabă, să dau de perceptor. Săru’ mâna!
– Să trăieşti mumă, să-ţ’ ajute Dumnezău pe un’e-ai merge!
Muma a bătrână rămânea sîngură, privind din nou la dial şi la vale pe şuşa, do’r o măi trece careva, să măi stea de taină cu iel. Să apropie o fetişcană la vreo zăce-doişpe ani.
– Săru’ mâna mumă!
– Să trăieşti frumuşaţa mumii! Stăi o ţîră să te-ntreb ceva!
– Da mumă!
– Ori cum îţ’ zîce dumneta?
– Nuţa-m’ zîce!
– Eeei, da, Nuţa! Ori de-a cui ieşti mumă?
– A Măriii lu’ Costică al Floarii, m-ai măi întrebat şi ieri!
– Am uitat mumă, că-s bătrână şi uit! Da…dumneta pe cine măi ţîi de bărbat?
– Păi io-s mică mumă. Ăhăăă, mai am până mă mărit!
– Păi să te măriţ’ mumă, să nu rămâi aşa că…nu-i şede bine la o muiere sîngură fără om.
– Ei, m-oş mărita io, da’ nu de-acu’, măi târzîu! Săru’ mâna, plec!
Iote-aşa, cine trecea p’in dreptu’ nost’, sub nici-un chip nu putea scăpa de iscodelile mumii a bătrâne.
Câââtă-i zîulica de mare, muma nu să dezlipea de gard, oprind lumea şi ţînând-o de taină. Nici la masă nu intra-n casă. Îi aducea baba Florica sau mama, câte-o straichină cu mâncare şi-o felie de mămăliga ori turtă, şi mânca pe-o băncuţă din dosu’ gardului, măi mult vărsând zama din lingură pân’ la gură, cu mâna tremurandu-i, da’ cu grije, fără să-i pice pe haine.
Io şi sor’-mea, văzând-o pe muma a bătrână aşa gârbovită, ne întrebam cum o pune-n tron cân’ o muri.
– În fund o pune da’…tre’ să-i facă măi ‘nalt capacu tronului, să încapă în el, îi zîceam io, ăla deşteptu’, soră-mii!
– Taci bă prostule, cine-a măi văzut mort să stea-n fund în tron? O pune-ntr-o dungă! Băăă frate-meu, da’ prost ieşti mă!
– Proastă ieşti tu, cine dracu-a măi văzut mort să stea-ntr-o dungă în tron!
– Ba-ntr-o dungă!
– Ba în fund!
– Ba-ntr-o dunga!
– Ba în fund!
Până la urmă, ajungeam la păruială, şi iera nevoie de mama să ne despartă, altoindu-ne câte-o joardă peste cur.
Într-o zî, ne-a dus mama pentru o săptămână la bunicii ăilanţ’, într-un sat vecin. A venit după doo zîle după noi şi ne-a dus acas’: murisă muma a bătrână.
Cân’ am ajuns acas’, în mijlocu’ odăii ale bune di la drum, am văzut pe-o masă, tronu’, care-l ştiam de mult în pod, în care era aşezată, culmea, pe spate, muma a bătrână. Să-ndreptase moartă, cum poate nu mai iera din tinereaţăle iei!
În tindă, rezemat de privor, iera capacu’ tronului, pe care cineva desenase cu văpsa o cruce mare, şi crucea noo din lemn de stejar, pe care iera scris cu litere de-o şchioapa numele iei, Maria, nume pe care nu-l ştiam, şi varsta: 99 de ani.
O ţîră de măi trăia, muma a bătrână facea suta. De ani!
Foto preluată de pe click.ro
Update:
Lectură si comentariu: Pr. Dr. Dorin Octavian Piciorus
Ion Dascalu — 6 februarie 2010 @ 11:39 am
99 ani… E ceva… Insa vreau sa vorbesc si eu un pic despre familia mea: Strabunica-mea a trait 101 ani, a murit in ’91, si mai traia cel putin 5-6 ani, daca nu avea ghinionul sa se impiedice prin curte si sa cada sa-si rupa piciorul, din sold. O saptamana a zacut la pat si dupa aia, gata, a trecut in nefiinta (la 101 an nu se mai prinde nici mama osului daca se rupe)… Mamaia mea, caci asa ii ziceam, a fost o femeie puternica (mergea sprijinindu-se pe un toiag, e drept, insa nu mergea incovoiata, si avea un pas destul de repejor) si foarte gospodina, care la 95 ani putea croseta, impletea, isi facea mancare, curatenie, inca avea memoria intacta (imi povestea de prin ‘917 ce probleme au avut cu hoardele de armate rusesti ce se retrageau spre Rusia revolutionara, cum le-au furat caii din curte, iar strabunicu-meu de abia s-a abtinut sa nu traga cu pusca in ei, c-altfel il omorau, sau imi spunea cum se traia inainte de ‘910, cand era acasa la parintii ei,la Razboieni, in judetul Neamt, o zona celebra ca fiind locul bataliei lui Stefan cel Mare). A beneficiat de respectul intregului sat, cei batrani i se adresau cu „cucoana”, fiind nevasta notarului satului in perioada interbelica (strabunicu-meu a trecut la cele vesnice in ’57, deci cu mult inainte de mamaia). Cam atat am avut de spus. A, si sa nu uit, la mine target-ul e „100”, atata mi-am planificat sa traiesc, tot ce e dupa aceea reprezinta bonus… 🙂
black angel — 6 februarie 2010 @ 2:34 pm
Daa…Strabunicii astia..ce persoane..Si eu am prins doi.
Pe bunica lu mama…..de avea 80 de ani..statea intro odaie acolo ..mai degraba zis …coteneata.. ca nu vroia sa stea in casa cu bunicamea… statea vizavi..intro camara..avea acolo o soba veche de sa darama..din aia cu plita.. Da stateam toata ziua la gura sobii cu ea.. prajeam maliga pe plita,foi de ceapa,si graunte de porumb …(faceam floricele direct pe plita!) mai bagam si cate-o cartoafa..
Ca cand ne duceam la ea .. o intrebam :
-ce faci mamaie!!
-ce sa fac ..astept moartea..dar voi cine sunteti mama?
-baietii lu Doina…nepoata cea mare
-da cum.. Doina are cophii asa mari!!!parca ieri era la scoala..
..uitase ca are atatia nepoti… si stranepoti, pe majoritatea nu ii cunostea…. eu si sormea am avut noroc.. ca eram cam de 6 ani..
se „uita” la noi si plangea…..(nu ne vedea…ca era cam oarba .Nu prea iesea din casa.. iar cand iesea ,iesea cu scaunul.. ca cu carja nu mai putea merge) a murit la 81 de ani..prin 1992 cred.. (nu mai tin minte ..dar inca nu eram la scoala)
L-am mai prins si pe bunicu lu tata.. ala era mai zdravan.. ca umbla in carja toata ziua ,sa ducea la fiusu Gheorghe.ca ala avea nulta vie,si facea mult vin din ala bun, il servea mereu…
.. Ce amintiri… oare mai ajungem noi astia tineri, la 80 de ani??? …greu de zis
roman prin nastere oltean prin gratie divina — 6 februarie 2010 @ 3:06 pm
ticu mare muri la 97 mamaia traieste si are 93,ticu muri anu trecut la 66 de ani,in fatza porti avem o bancutza unde mamaia iese cu cadru sau cu doaua ciomege ,de zici ca pleaca la schi,io sunt razvan a lu angela a lu nae lu sutza,la noi mai e un obicei daca treci pe drum si nu dai buna ziua la oameni si sarumina la muieri ai ce auzi,asta daca nu e omu batrin ca trebuie sai zici sarumana si la om,nene neaparat trec pe la matale la vara,ramasaram putini asha pe lumea asta
mgabim2009 — 7 februarie 2010 @ 9:43 am
daca ai timp, am pus, de la Verdi la muzica moderna – stiu suna stupid, dar daca asculti nu chiar fara sens.
gmx — 7 februarie 2010 @ 10:28 am
Am prins în viaţă doar bunicii, din păcate. Ultimul s-a stins cam de 16 ani.
dayana — 7 februarie 2010 @ 10:52 am
Imi aduc aminte si eu de bunica mea de la tara….Cred ca stia tot ce se intampla in sat.Cine a murit,cine s-a nascut…A murit la 91 de ani.
marius aldea — 7 februarie 2010 @ 11:55 am
un fir epic parca rupt din Marin Sorescu,
cu bine nea Costache,
sanatate!
costache — 7 februarie 2010 @ 12:37 pm
@ Ion Dascalu: De-ie domnul coane, nu sa-ti ating ci sa-ti depasesti cu mult targhetul ala!
@ black angel: Cine stie daca macar ne apropiem de varsta lor? Nu cred! ei at mancat mancare sanatoasa la vremea lor, legume si zazavaturi neingrasate cu chimicale si carne de porc si pasare necrescute fortat cu concentrate, faina de oase si alte prostii iar bautura lor era curata, facuta de ei din fructele din livada lor, nu beau ca noi tot felul de otravuri facute din alcool rafinat, cu tot felul de arome chimice.
@ roman prin nastere oltean prin gratie divina: Asa e prietene, lumea se cerne usor, usor, batranii nostri se duc si pe nesimtite, luati cu alte griji, ne dam seama ca le luam locul, urmandu-le. Asta este: peste doua-trei generatii dupa noi, vom fi uitati, cum nici noi nu stim nimic despre stra sau stra-strabunicii nostri!
@ mgabim2009: Multumesc, voi trece!
@ dayana: Asa erau batranii batranilor nostri, curiosi din fire! Multumesc de vizita si comentariu. Te mai stept!
@ marius aldea: Mi se pare putin exagerata comparatia dar…ma simt magulit! O duminica frumoasa!
mariapostu — 7 februarie 2010 @ 1:36 pm
E atat de credibil si de autentic portretul batranei, ca mi-a amintit de toate mumele din familia mea, bunici si strabunici, incat mi-au dat lacrimile…Multumesc pentru aceasta placuta rememorare.Stilul dvs este unic si greu de atins de catre un profan.va rog sa trimitetitexte la revista falezedepiatra pentru ca mai multa lume sa va cunoasca.
Vania — 7 februarie 2010 @ 2:11 pm
Multor credincioşi le aflam numele şi vârsta doar cu prilejul ultimului drum…
O nuvelă dialectală de excepție (scris + audio) « Teologie pentru azi — 7 februarie 2010 @ 2:20 pm
[…] Cum…care muma a bătrână? […]
spedy — 7 februarie 2010 @ 3:22 pm
Pe la noi peaci,mai dincolea de olt ,la raspantia dintre vechiul romanati,muntenia domneasca(arges) si vlasca,omul,de trecea de o anume varsta ,de nici el nu-si mai aducea bine capatul de raboj,ii spuneau Mosu.Si daca se-ntampla de s-adunau doi,trei de nu se lasau dusi pana pe la 90-100, aflai, spre osebire de Mosu-al mare ,Mosu-al mic…aproape ca nici nu mai conta ce nume ii dadese la botez popa,sau cu ce plocru il blagoslovise obstea ,dupa vrednicie sau apucaturi.
Altfel sta treaba daca in cauza era o femeie .Din nu stiu ce pricini,din timpuri la care se renuntase a le mai cauta intelesuri sau semnificatii,cea mai batrana dintre ele era numita Gaica.Era o institutie in sine,careia-i purtau grija ,sau se ingrijeau de starea ei toti umblatori din sat si de la care asteptau un sfat,o vorba buna si un cuvant de alinare .De cele mai multe ori ,era o fiinta greu incercata de soarta,ce-si facuse cu prisosinta datoria fata de neam,nascandu-i de la 6,7,prunci in sus,pe care-i jelise asa cum numai un suflet de mama poate jeli atunci cand isi duce pruncul rapus de boala sau sabie sau oricare alta napasta ,pe ultimul drum.Trudise din greu ,alaturi de OMUL EI,de la pusul grauntei in brazda ,pana la randuitul brumei de agoniseala dintr-o gospodarie nicuiodata prea mare dar niciodata usoara sau indestulatoare.VIATA,asa cum fusese ea,cu bune si rele trecuse peste ea atat de repede si napraznic de parca si timpul o scapase din vedere si-i pierduse socoata.Era respectata de toata suflare si cand se-ntampla ca dumnezeu sa se -ndure de sufletul ei ,parca-si pierdeau si ei din puterea pe care le-o insufla taina acelei vieti indelungate.
Doamne,despre ce vorbesc eu sici?…m-am luat cu vorba si m-am ratacit in amintiri…Iertare domniilor voastre …
spedy/07/02/2010
spedy — 7 februarie 2010 @ 3:27 pm
erata:
aici nu sici
spedy/07/02/2010
Theodora — 7 februarie 2010 @ 3:40 pm
Pana la 6 ani am crescut la tara la bunicii din partea tatalui.
Pentru mine bunicii mei nu au murit. Ii iubesc ca si cum ar trai si i-as vedea zilnic.
costache — 7 februarie 2010 @ 6:56 pm
@ mariapostu: Ma bucur ca povestirea mea v-a readus in memorie bunicile si strabunicele dv.!Aprecierile dv. ma onoreaza iar sfatul dv in legatura cu revista lilerara il voi urma! O seara de duminica cat mai placuta!
@ Asa este, pentru noi, copii, ea era simplu: Muma a batrana, si niciodata, cat a trait, nu ne-am pus problema ca ar putea avea un nume!
@ spedy: Multumesc prietene pentru acest comentariu deosebit de frumos, in care descrii cu atata frumusete relatiile interumane din mediu rural, relatii de stima profunda si apreciere a tuturor satenilor, pentru persoanele cele mai in varsta. Asemenea relatii nu le regasesti decat in satele si comunele oltenesti (si nu numai), la oras, ele neexistand. Iti multumesc inca o data, si-ti urez o seara frumoasa!
@ Theodora: Asa e Teodora, ei, bunicii, ca de altfel si parintii, dupa ce trec la cele vesnice, ne raman pe vecie intipariti in memorie si in adancul sufletului.O seara minunata!
black angel — 7 februarie 2010 @ 8:30 pm
….Ce crezi matale! ca nu mie rusine sa zic… prima urzica care iese…ciorba o fac!
costache — 8 februarie 2010 @ 10:48 am
@ black angel: De acord cu tine Costele! Daca am fi mai aproape, m-as autoinvita la ciorbita ta! Sanatate curata urzicutele!
black angel — 8 februarie 2010 @ 3:53 pm
Desigur nea Costache…te invit cu placere..dar tre sa vii cu avionu… pana se racesc!!!
hobbitul — 8 februarie 2010 @ 6:13 pm
dumnezeu s-o ierte nea costeche. 99 de ani e ceva …
Ps: daca aveti drum prin bucuresti, va dau si eu o cioarba de urzici … vad eu cum ma descurc de urzici
zozo — 8 februarie 2010 @ 6:28 pm
Frumos.
Multumesc pentru vizita.
costache — 8 februarie 2010 @ 7:50 pm
@ black angel: Cam trificil! O servesc la sursa, pregatita de nevasta!
@ hobbitul: Bai frate, o sa rugnesc de la atata fier din urzicile alea! Nu-i bai, nu refuz!
spedy — 8 februarie 2010 @ 8:02 pm
Articolul asta a picat oarecum in timpul lui.
Sambata a fost pomenirea mortilor de iarna sau ..Mosii de iarna.
prilej de aducere aminte a celor ce au trudit inaintea noastra si spre devenirea noastra ca oameni ,ca stapanitor al astor locuri,al traditiilor si infreptarilor/invatamintelor parintesti.chiar daca viata ne-a ratacit de radacinile noastre,chiar daca oamenii prind a-si uita obarsia,matca,chiar daca lipsurile si faradelegile ne apasa,este bine a nu ne uita bunii si strabunii carora le suntem datori cu pastrarea valorilor lor cele mai de pret:truda sarguincioasa,demnitatea faptelor bune,sacrificiul de sine,eroismul infaptuirilor si bogatia spirituala ce i-au ajutat sa reziste in ast colt de lume adinc incercat indevreme…
pioasa aducere-aminte
spedy/08/02/2010
Nea Costache — 9 februarie 2010 @ 8:55 am
@ zozo: Oricand esti binevenita pe blogul meu!
@ spedy: Asa este Spedy! Aceasta povestire am scris-o in dimineata zilei de sambata, ziua pomenirii mortilor. Din pacate, am fost de parte de locul de ingrapaciune al parintilor si batranilor mei, pentru a le aprinde macar o lumanare la capul lor, asa cum se cuvenea. Am facut-o totusi la biserica din cartierul meu.
Lor, batranilor, mosilor si stramosilor nostri le datoram existenta noastra pe acest pamant, libertatea si bogatia spirituala ce o mostenim astazi, fara ei, n-am fi putut exista. Se cuvine macar la o asemenea zi, sa le cinstim memoria, ca niste buni crestini. Multumesc pentru acest comentariu emotionant! O zi minunata prietene!
black angel — 9 februarie 2010 @ 1:21 pm
@ nea Costache „Bai frate, o sa rugnesc de la atata fier din urzicile alea! Nu-i bai, nu refuz!”… pai e important sa nu bei apa vreo cateva zile dupa ce manci ciorba de urzici… ii dai si matale …cu vin..horinca orice .. dar nu apa!!ca apa te face sa ruginesti!!
roman prin nastere oltean prin gratie divina — 9 februarie 2010 @ 6:03 pm
ash minca si io niste urzici asha cu 5-6 oua prajite arunate la misto deasupra si cu mama ligutza linga,of
Mirela — 9 februarie 2010 @ 9:34 pm
La bunici sau străbunici, ne întoarcem mereu copii…Eu mă întorc la bunica Maria (din partea tatei) de câte ori intru în curtea veche și plină de farmec. Acum e a altcuiva, dar nu mă gândesc decât la ceea ce era când trăia bunica… Acolo o găsesc dreaptă, inspirată, harnică, ținând mâinile întinse către nepoți! Răndurile de azi, Nea Costache, mi-au readus-o pe bunica în fața ochilor. Niciodată nu a plecat de-acolo, chiar dacă, așa cum spuneam, acum locuiesc alții în casa bătrânească.
Mulțumesc pentru acest fragment.
O noapte calmă și liniștită!
gabi — 9 februarie 2010 @ 10:54 pm
ce frumos !
traiasca muma 🙂
tizul — 10 februarie 2010 @ 2:35 am
Nea Costache, mi-adusasi aminte si dor de olteanca de mamaie Ioana. Parc-ar fi sora cu stra-mamaia matale!
costache — 10 februarie 2010 @ 4:29 am
@ black angel: Nu prea merge vinul dar o tuiculita mai tare inainte, zau ca n-ar fi rea!
@ roman prin nastere oltean prin gratie divina: Ei, se pare ca la prea multi le-am facut pofta! Vine ea si primavara candva dar uite, deocamdata se anunta iar ninsori!
@ Mirela: Asa este Mirela, casa in care am copilarit, casa bunicilor, chiar daca ea nu mai exista sau este ocupata de altcineva, ne ramane adanc intiparita in memorie pe viata, asa cum era ea, cu bunicii primitori si plini de dragoste pentru noi, nepotii lor, cu toate cotloanele in care noi, copiii, ne jucam.
@ gabi: Din pacate, doar amintirea ei! Multumesc!
@ tizul: Pentru noi, copii de altadata, chiar daca mult timp, prinsi in valtoarea vietii ii uitam, din cand in cand, ei ne revin dintr-un ungher al memoriei, umplandu-ne sufletele de aduceri aminte pline de duiosie si dor.
innuenda — 10 februarie 2010 @ 6:38 am
Muma a bătrână trăiește, bine mersi, în inima ta! Într-un fel, te-a luat la o taină și pe tine, iscodindu-te: ”Ori de-a cui ieşti mumă?” Iar tu ai răspuns:
”A lu muma a bătrână, soacra babii Florica şi bunica tatii, o bătrânică micuţă şi slabă, adusă de şale ca semnu-ntrebării.” 🙂
Sibilla — 10 februarie 2010 @ 3:43 pm
Cer respectuos permisiunea să postez şi aici din nou, un semnal de alarmă…
Politica de * succesuri *…
La Frunzăverde-n * ogradă *, Şăfi sunt, … şi-o, pisică moartă…
* Vinovaţii fără vină, cer să se facă Lumină… * – Motto
Tentativă de sinucidere la Centrul Speranţa
( articol preluat de pe Surse – media online – http://www.caon.ro )
REȘIȚA – Un tânăr din Centrul de Plasament “Speranţa” din Reşiţa a sunat la 112, ameninţând că se sinucide.
( … )
– Complexul de Servicii Sociale * Speranţa * din Reşiţa, Tei Ape nr.4 – în aceeaşi clădire cu CSS * Speranţa * Reşiţa, funcţionează ŞI DGASPC Caraş-Severin !!! DGASPC C-S, condusă de mai mult de 4 mandate de Duuuamna Ana Vasile, protejata CJ C-S!
Dar, cui pasă de dramele de dincolo de ziduri? Copiii, tinerii instituţionalizaţi, sunt pentru Şăfi, numere de dosare şi, uneori, masă de manevră, atât. Şi-atunci nu-s oare inutile întrebări gen : protecţia copilului, încotro… ?
…….
http://sfinx777.wordpress.com/2010/02/10/la-frunzaverde-n-ograda-safi-sunt-si-o-pisica-moarta/
Poate se * îndură * totuşi, într-o zi, cândva, cineva… DNA, ANI, Curtea de Conturi, ANPDC, Inspecţia Socială, Presa centrală, PD-L, că-i de-a lor Duuuamna şi cum peştele de la cap se împute… Măcar pentru ca multe din cele ce se tot petrec în protecţia copilului Caraş-Severin să NU se mai petreacă şi, cuiva să-i pese şi de copii/tineri instituţionalizaţi!
Mulţumesc frumos pentru spaţiu.
Sibilla
black angel — 10 februarie 2010 @ 4:06 pm
Sa traiesti nea Costache…. multumesc mult!!!…o zi buna si matale…..
Ma gandeam sa iti trimit si matale o leapsa.. ..ca sa nu te plictisesti….
http://black-angel-costel.blogspot.com/2010/02/leapsa-cu-initiala-prenumelui-pe.html
primadona25 — 10 februarie 2010 @ 10:01 pm
Suntem mai saraci fara strabunicii nostri.
Stranepotii nu o sa ne cunoasca…
costache — 10 februarie 2010 @ 11:07 pm
@ innuenda: Asa este Innuenda, chiar daca uneori uitam de cei dusi, uneori, ei ne revin in minte. Da, muma a batrana, cu ii ziceam noi, copii, eara o femeie deschisa la suflet, ii placea sa vorbeasca cu toti, sa le afle necazurile, bucuriile, le dadea sfaturi, ispitindu-i de cate cele! Mult timp, dupa ces-a dus, noi, copii, eu si sora mea, cand o innebuneam pe mama cu intrebarile pe care le pune orice copil, ne zicea ca semanam cu muma a batrana, tot asa curiosi ca si ea!
@ Sibilla: „Casa” mea te primeste totdeauna cu bucurie si placere! Ti-am trimis un mesaj!
@ black angel: Mamaliga ei de leapsa, mai am cateva neonorate, taman din lipsa de timp! Asta ma omoara mai frate: bancile si…lepsele! Am glmit, cum voi prinde ceva timp liber, o voi onora!
costache — 10 februarie 2010 @ 11:09 pm
@ primadona25; Asa este Primadona, mult mai saraci! Eheeei, oale si ulcele (aci vorbesc in cazul meu) taaata!
black angel — 10 februarie 2010 @ 11:17 pm
Bine nea Costache…cand ai timp… dar ce treaba are bancile cu leapsa!!!si la ce banci te referi ??la cele de scoala sau la cele cu valuta???
costache — 10 februarie 2010 @ 11:23 pm
@ black angel: Nu nene, alea de scoala s-au dus… Alea-n lei, mama lor, ca ma seaca la… portofel!
spedy — 11 februarie 2010 @ 8:58 am
Inteleg ca a ajuns si la domnia ta iarna astacapricioasa.
Si nu vorbesc numai de iarna de afara ci si de iarna din noi,sau mai bine zis crivatul asta ce se-nvolbura nesabuit si aprig prin atata amar de truda rasplatita de o pensie care,unora li se pare excesiva.Mult avem de furca anul asta cu zapada si ma gandesc cai musai sa te intrebuintezi , altminteri nu mai ajungi la privata aia minune,fie ea violet sau altminteri.Si-i musai.Dar alta-i catarea acestei interventii.Tot ce se-ntampla in jurul nostru in tipul asta extrem de „racoros”,ma facut sa ma gandesc (oare de ce )la intelepciunea unor inaintasi ce ne-au lasat invataturi (absolut ignorate astazi),cum ar fi Hammurabi.Si daca mai amintim ca invataturile astea vin de pe la 1750 i.h.,se cheama ca am cam trait fara oarece beneficii spirituale.
Ma uitam zillele trecute (si inca ma mai uit )cum toata lumea infier(eaz)a lipsa de eficienta a autoritatilor in lupta cu troienile unei ierni firesti ,dar mereu surprinzatoare,facand si o constatare deloc surprinzatoare:toti dar absolut toti cei care infierau paratele administratii erau tineri ,in cea mai mare parte intreprinzatori,cu „succesuri” in plan social si economic dar,in majoritate absoluta,cei ce au inteles ca numai punand mana de la mana si lopata langa lopata isi vor indulcii napasta ,erau trecuti de 50 sau mai multi ani.Iar exceptiile,au fost este adevarat si deastea ,dar de un cinism si o nesimtire monumentala.Intotdeauna,era vorba de necesitatea stringent personala ,dar in lipsa totala de respect pentru vacinul alaturat care-si curatase locul.Bine-nteles ca nu avea unde sa arunce zapada,presat de timp fiind,decat intr-un loc ….gol,nu?Si ma gandeam la tema si la comentariile noastre ,si parca noi suntem cei defazati,usor anacronici, depasiti de marsul asta triumfal al indiferentei si nepasarii grobiene…
spedy/11/02/2010
Sibilla — 11 februarie 2010 @ 12:25 pm
Am primit, trimit răspuns !
Multumesc de ajutor ! Da, presa caraseana, mucles total, pt ca duduia-n cauza ameninta si deschide procese tuturor, este protejata CJ, a masonului Frunzaverde care-i permite orice, iar situatia e mai grava decat pare.
Eu scriu in judet si, atat. Am trimis sesizari la CJ, m-au sfidat raspunzandu-mi dupa 80 de zile, am trimis la Secretariatul Guvernului, de anul trecut, nimic, am sesizat DNA, nimic… pentru ca duduia e si sponsor de campanii PD-L.
respecte,
Sibilla
tizul — 11 februarie 2010 @ 1:32 pm
Ca bine scrie spedy! Incep sa duc dorul imputitului de administrator de bloc sau de strada de pe vremea lui Ceasca-Imparat. Venea ala la usa si te scotea la lopata. Acum, daca-i zici unuia de simt civic, de munca in folosul comunitatii in care se invarte, zice ca esti comunist! Ca si cand comunistii ar fi inventat comunitatea si regulile de buna-convietuire. Ca si cand n-ai presta si pentru comfortul propriu. Da’ de comentat, stim sa comentam…
Lady Allia — 16 februarie 2010 @ 1:02 am
O povestire care m-a dus cu gândul către toate copilăriile, bunicile şi străbunicile în braţele cărora toate părreau a trece… Mulţumesc Nea Costache :), îmi era dor de ea, bunica, iar matale ai reuşit să mi-o aminteşti aievea!
Mie mi-ai amintit mai mult de Fănuş Neagu prin firul epic :).
O seară minunată vă doresc!
costache — 17 februarie 2010 @ 9:17 am
@ spedy: Niste observatii juste prietene! Iarna asta ne-a cam dat de furca tuturor si in plus, a mai dovedit inca o data, indiferenta si lenea multor semeni de-ai nostri si daca mai era nevoie, lipsa de simt gospodaresc a alesilor nostri.
Ei, lasa, o veni ea si primavara, zapezile in ast an vor deveni o amintire. Singurii care se bucura acum de zapada sunt copii! Da, si taranii, care stiu ca un an bogat in ninsoare, este bogat si in roade!
@ Lady Allia: Tuturor, copilaria, bunicii si eventual strabunicii, cei care i-am apucat, raman intipariti in memorie pentru totdeauna! Ma bucur ca v-a placut povestirea mea! O zi placuta!
costache — 17 februarie 2010 @ 9:20 am
@ tizul: Ai dreptate tizule! Parca niciodata nu s-a manifestat mai mult ca in zilele astea, indiferenta si lenea la romani in genere si la autoritati in special!
hime — 18 februarie 2010 @ 2:36 pm
Mi-am adus aminte de strabunica … am facut o calatorie in timp la varsta copilariei .
maia-home — 5 martie 2010 @ 2:59 pm
Majoritatea cred ca avem o muma batrana .Eu ,mereu vorbesc in gind cu ea,cu toate ca saraca, e dusa din`85.Dumnezeu sa o odihneasca!Cind eram copil ,ma lua in camera ei,si-mi arata „zestrea ” (tot ce trebuia pentru inmormintare…)Doamne ce suflet bun avea !Asa era MAIA mea…Am dormit leganata de bratele si vorbele ei multi ani,tare mi-a fost drag de ea!
lucia — 19 martie 2010 @ 3:11 pm
interesanta poveste si dialectul:))
m-am amuzat un pic:D