Astăzi, după articolul acesta, preluat cândva şi pe blogul meu aici, voi prelua din GorjNews, un ziar online de investigaţii, un nou articol al jurnalistului Narcis Daju, referitor la “pregătirea” şi “profesionalismul” unor profesori de religie gorjeni. Iată articolul
din GorjNews:
Părinţi, nu vă mai da-ţi copii la şcoli! (I) Semianalfabeţi, profesori de teologie
Dacă e cal, să tragă, dacă-i copil să se joace. A spus-o Ion Creangă, în „Amintiri din copilărie”. Aş adăuga eu: dacă e dascăl, să genereze educaţie. Părinţii pleacă la muncă dimineaţa şi se întorc seara, istoviţi, dar bucuroşi că încă au ce pune pe masă. Că încă nu au fost concediaţi şi că pot reface cercul începând din dimineaţa următoare. Copiii deschid ochii pe lume, îi împrumută virtuţile, moravurile şi obiceiurile, şi ajung să se confunde cu ea. Principalele surse de formare pentru copil sunt familia, şcoala şi societatea. În perioada postcomunsită, s-a constatat o tendinţă de autodidacticism în rândurile tinerilor, familia a căpătat mai mult un rol de decor, deloc definitoriu în formarea personalităţii lor, fiind compensată de aportul covârşitor al şcolii şi al societăţii. Societatea influenţează formarea individului prin anturajul lui (în special cel informal, ales şi creat de fiecare tânăr în parte) şi prin media, preponderent prin media vizuale, cele mai facile şi, deci, mai accesate.
Şcoala românească de după 1989 s-a degradat treptat, din învăţământul nostru rămânând doar clădirile, recondiţionate între timp. Totul ca efect al unei politici de destructurare a şcolii româneşti, urmată consecvent de toate regimurile post-comuniste. Astăzi şcoala a ajuns un spaţiu al eşuării. Puţinele cadre didactice ajunse sau rămase la catedră pentru că şi-au urmat vocaţia împart cancelariile cu eşuaţi care nu s-au putut angaja niciunde în altă parte şi atunci s-au lăsat înghiţiţi de acest imens hău – învăţământul românesc – care a ajuns să tolereze orice.
Fiind născut mai dedemult, nu am apucat să studiez religie în şcoală, că nu era voie de la împărăţie. Dacă nu m-ar contrazice actuala programă şcolară, aş spune că nici acum nu se predă aşa ceva. Ca să te pui la curent cu ultimele mix-uri de înjurături, e de ajuns să treci printre elevii de liceu ieşiţi de la ore sau aflaţi în recreaţie, sau să intri în oricare dintre barurile amplasate strategic lângă licee, pline ochi de elevi şi în timpul orelor, nu de puţine ori gardaţi de profesori, din solidaritate, nici unii, nici alţii, neavând chef, nici azi, vorba cântecului. În vremea asta, oamenii muncii muncesc, mai mult sau mai puţin româneşte, să îşi poată plăti impozitele, ca să îşi ia salariile alea infime, dar de multe ori nemeritate, cadrele didactice care le pregătesc copiii pentru viaţă.
Cu puţine excepţii, copiii oamenilor cu foarte mulţi bani din Târgu Jiu studiază în străinătate. Asta pentru că îşi permit şi pentru că sunt responsabili faţă de prezentul şi viitorul odraslelor lor. Restul rămân în patria – mumă, material didactic pentru eşuaţi.
Ca să ajungi să intri în învăţământ şi să predai teologia trebuie să promovezi cel puţin un examen. Se presupune că absolvenţii de studii superioare de teologie au o particularitate, sunt bine pregătiţi, nu au trecut ca gâsca prin apă şamd. Din datele oficiale primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, rezultă că în 2009 au intrat la catedra de teologie şapte noi profesori. Cum au răzbit? Vă explic imediat. La concursul organizat în data de 15 iunie 2009, au luat următoarele note:
- Manda D. Ionuţ, din Târgu Jiu, nota 3,1
- Pârâuţ B. Silviu – Laurenţiu, din Târgu Jiu, nota 2,35
- Vălăreanu I. Alina Maria, din Bumbeşti – Jiu, nota 4,15
- Vulpe I. Constantin, din Bâlteni, nota 3,6
- Gurică O. Nicolae Dragoş, din Bălceşti, nota 2,75
- Birceanu S. Sorin Mădălin, din Târgu Jiu, nota 3,8
- Neblea G. Valentin, din Plopşoru, nota 4
Într-o ţară civilizată, în care învăţământul este condus de persoane responsabile, infirmilor de mai sus li s-ar fi pus câte o ştampilă pe frunte, să nu mai calce neam de neamul lor pe la vreun concurs de accedere la catedră. În românica s-a întâmplat ca în românica. Au învăţat toată vara, s-au meditat între ei, s-au recules, au postit şi au spus rugăciuni, astfel încât la următoarea evaluare,organizată în septembrie 2009, au promovat toţi. De unde se vede treaba că cancerul din ISJ Gorj nu se mai face bine nici cu medicamente străine. Trebuie ras locul, arat şi semănat, făcut din nou. E absurd să promovezi în septembrie un candidat pe care în iunie l-ai notat cu 2,35. Sau, mă rog, nu e absurd, e doar … românesc.
Aşa se face că candidaţii s-au văzut posesori de cataloage, catedre şi elevi care încep să înjure înainte să se fi sfârşit ora de teologie. Manda Ionuţ, profesor la Grupul Şcolar Energetic; Pârâuţ Silviu – Laurenţiu, la Grupul Şcolar Bârseşti; Vălăreanu Alina Maria, la Colegiul Naţional Spiru Haret (!) şi la Şcola Generală nr. 4; Vulpe Constantin, la Şcoala Brăneşti; Gurică Nicolae Dragoş, la Şcoala Prigoria; Birceanu Sorin Mădălin, la Liceul de Muzică şi Arte Plastice; Neblea Valentin, la Şcoala Aninoasa. Vai’ steaua lor de profesori, vai’ stelele lor de şcoli. Domnu’ Trandafir, Domnu’ Trandafir…
Bomboana de pe colivă, dacă nu vă e deja suficientă silă: fiecare din domnii profesori de mai sus au primit şi binecuvântarea Mitropoliei Olteniei, care le-a măsurat evlavia şi i-a dat cu plus. Huooooooo!
Black Angel — 14 iunie 2010 @ 3:46 pm
asa se face cand nu-s alternative!! se ia ala care a ramas disponobil, chiar daca nu stie Crezul.. Pentru ca nu mai sunt motivati, nu mai au interes..
ela — 14 iunie 2010 @ 5:10 pm
la ce salar are un profesor de religie… ma mir ca se-nghesuie asa multi „trandafirei” evlaviosi la concurs…
Apel catre parlamentarii din coalitia de guvernare « Hai ca se poate! — 14 iunie 2010 @ 5:16 pm
[…] Barbu, Matilda, Mesterul Manole, Michaelas, Mihnea Georgescu, Mircea Rusnac, Mirela Pete, Natasa, Nea Costache, Nedumeritul, Octav Pelin, Octavian, Orfiv, Plano 10, Proatitudine, RaSpo, Razvan, Rusu Gigi, […]
Gmx — 14 iunie 2010 @ 7:56 pm
Cel mai bine ar fi sa nu se mai predea religia..sau daca este musai.. ar trebui sa treaca la catedra preotii.
costache — 14 iunie 2010 @ 9:33 pm
@ Black Angel:Costele, cunosc destui tineri absolventi de seminar teologic sau facultate teologica ce din pacate, nu au parohie, unii lucrand in cu totul alta ramura decat cea pentru care s-au pregatit. Oare de ce nu acestia candideaza pe asemenea posturi?
@ ela: Da, se pare ca alaturi de inca cateva discipline, religia este considerata materie „de umplutura”. Atunci de ce s-a mai legiferat ca aceste ore sa fie obligatorii in scoli daca tot nu li se dau omportanta cuvenita iar profesorii sa fie mai bine platiti?
@ Gmx: Sunt de acord cu tine! Preotii, si ei bugetari, vor fi ciuntiti de Boc cu 25% din salarii. Nu, nu le plang de mila pentru ca ei sunt beneficiarii, pe langa salariile incasate, si de taxele impuse enoriasilor pentru serviciile religioase prestate, ca sa nu mai vorbim dee alte metode de rotunjire a veniturilor acestora. Poate BOR, ar trebui sa oblige preotii sa sustina ore de religie in scolile din parohiile unde-si desfasoara activitatea, bineinteles, platiti pentru aceasta munca in plus. Cel putin, nu ar mai accede la catedra de teologie, tot felul de neaveniti care poate n-au nici o legatura cu credinta!
Mirela Pete. Blog » Blog Archive » Muzica Enyei și Enya muzicii — 15 iunie 2010 @ 10:19 am
[…] Nea Costache Noapte Bună […]
Sibilla — 15 iunie 2010 @ 2:29 pm
Cu Adrian Năstase PREMIER, Economia României are o şansă! Dar….
Pare că toate-s razna… disperarea românilor se transformă pe zi ce trece-n furie şi pe bună dreptate !
Pe buzele tuturor românilor :
Băsescu – PIEI SATAN !!!
muieruşca Udrea – MARŞ CĂŢEA!!!
Boc – DISPARI , CLOVNULE !
Famiglia PD-L – BANII JOS ŞI VALEA !!!
SINGURA SOLUŢIE : TOŢI ÎN STRADĂ! REVOLUŢIE !! UNITATE înseamnă NU dezbinare…. câţi vor vota Moţiunea, câţi vor trăda… ce v-a fi după episodul Moţiune ?? Un lucru e sigur : MAI AVEM DE TRAS ! Iar căderea guvernului Băsescu-Udrea-Boc, NU e deajuns! Ce şanse ar fi să scăpăm de joavina Băsescu şi muieruşca sa Cocoş-Udrea ? Ştim doar că ŞI DE NOI DEPINDE SCHIMBAREA!
Şi mai ştim că întreaga clasă politică a dezamăgit şi trebuie să-şi revizuiască atitudinea vis a vis de popor ! Aceasta trebuie să le impunem, tuturor, RESPECT faţă de OM !
Cu trogloditul de la Cotroceni, rămâne cum am stabilit : ducă-se unde-o-nţărcat mutu iapa, acest Iudă!! Cu bagaboandă Leana ce i-a luat minţile cu tot ! Evident şi cu mafioţii din dotare!
JOS GUVERNUL BĂSESCU-UDREA-BOC !!! BLESTEMAŢI SĂ FIŢI ! AMIN !!
http://sfinx777.wordpress.com/2010/06/15/singura-solutie-inc-o-revolutie-blestemat-fie-numele-basescu-desteapta-te-romane/
Cristian Bogdan Hotnoga — 16 iunie 2010 @ 2:36 am
Ce să mai…?! Nici nu îmi găsesc cuvinte să-mi exprim… „vorbele de laudă”.
costache — 16 iunie 2010 @ 6:47 am
@ Sibilla: Din pacate Sibilla, inca n-am scapat de ei!
@ Cristian Bogdan Hotnoga: Vai mama lui, invatamantul romanesc!
Vania — 16 iunie 2010 @ 12:30 pm
Mda, şi aici se găsesc unii care se află în treabă doar. Şi nu numai la Religie. De altfel, cine să mai stea în învăţământ? Entuziaştii au cam dispărut.
Mirela — 16 iunie 2010 @ 3:15 pm
Bună ziua, Nea Costache!
Dacă tot se face religie în școli, de ce nu sunt duși copiii la spovedit, de exemplu? De ce nu sunt învățați să spună rugăciunile frumos? Am răsfoit manualul de religie al fiicei mele, care m-a încurcat de tot, e o politică ciudată și straniu-ortodoxă acolo, că nu m-am prins exact cu ”cine votează”! Profesorul e bun, n-am nimic de zis, e chiar răsărit (acuma și liceul e cel mai bun!), dar nu știu dacă se aleg cu ceva elevii în urma acestor ore. Sau desenul: să mă scuze dascălii, (și eu am fost profă de desen, dar în fiecare an am luat premii naționale și internaționale cu elevii). Profa fiicei mele nu i-a dus la niciun concurs, nici că-i pasă, le-a luat cele mai bune desene și valea…EU am dus lucrările Enyei la Concurs și a luat Premiul I, eu am aranjat clasa și afișele pentru prezentarea de costume, eu, o mămică de elevă foarte bună…cine mă plătește pentru asta? Și atunci, dascălii pentru ce vor mai mult? Firește că sunt unii care merită infinit mai mult. Când vom știi să-l plătim pe fiecare după munca depusă și rezultatele obținute? Asta e întrebarea! O zi frumoasă, sănătate nepoțelului! 🙂
WaLy — 16 iunie 2010 @ 11:03 pm
Numai oameni incapabili!!!
maia_home — 19 iunie 2010 @ 7:10 am
Toti ne plangem cit de rau este cu PDL dar stiti ceva?Nimeni nu i-a trimes din cosmos (pe ei ,PDL-isti) si ei sint tot de aici.Poprul asta l-a votat pe Basescu de 2 ori?Pai atunci ,despre ce vorbim?Poporul ,il iubeste?Atunci sa-l iubesca pana lacapat!Stiti de ce Basescu o sa reziste?Pentru ca este plin de smecherie si nesimtire.Pentru ca romanilor le plac smecherasi astia de 2 bani ,imorali.Pentru romani asta inseamna suces!Hai sa nu mai fim asa revoltati,eu una ,nu mai sint….Dar am o greta…..
VictorCh — 22 iunie 2010 @ 5:37 am
Off-topic:
1. Buna sa iti fie inima, Nea Costache, precum iti e cautatura, si bine te-am re-gasit! (Dupa o multime de vreme mai revin si eu – pasager – in vizita pe la dumneata – de la Timisoara – ca sa-mi mai dau cu parerea – si dau tare!)
2. Pe un alt blog am participat la o “disputa” verbala cu un alt Victor. Intrucat toate comentariile apareau sub acelasi nume, nu e de mirare ca situatia a dus la confuzii in randul cititorilor, dupa primele „replici” nemaifiind clar cine ce sustine.
Urmare a acestui fapt (pt a evita repetarea sa) am hotarat ca de acum inainte pe toate blogurile pe care comentez sa nu mai postez sub numele “Victor”, ca pana acum, ci – dupa cum poate fi constatat – sub cel de “VictorCh”. (Asta NU inseamna ca adresarea catre mine la comentarii ar trebui sa se schimbe DECAT in cazul concretizarii riscului aparitiei a inca cel putin UNUI alt Victor la comentariile pe marginea aceluiasi articol.)
On-topic, referitor la articolul citat:
1. E cu adevarat jalnica starea invatamantului romanesc, o prima dovada rapida si evidenta a rezultatelor sale aparand INCA DIN TITLUL articolului din ziar (articol care tocmai despre nivelul scazut al invatamantului vorbeste) si inca alaturi de referirea in cadrul ACELUIASI titlu la semianalfabetism:
„…nu va mai DA-TI copiii…”
Oare chiar niciunul dintre editori, redactori, corectori – ba pana si dactilografi – nu mai poseda nici macar cunostinte minimale de gramatica/ortografie?
2. „…din învăţământul nostru rămânând doar clădirile, recondiţionate între timp.”
Felicitari! Din cate am vazut eu pe pe la noi, aceasta reconditionare ar fi o dovada ca Gorjul a cam luat-o inaintea Timisului (sau poate doar n-am constatat EU reconditionarile care poate s-or fi facut si prin Timis).
3. „Ca să te pui la curent cu ultimele mix-uri de înjurături, e de ajuns să treci printre elevii de liceu ieşiţi de la ore sau aflaţi în recreaţie…”
Corectie: nu e neaparat necesar sa astepti pana la varsta liceului: o bogata documentare in domeniu obtii si „din curtea scolii” oricarui gimnaziu, ba inca si de la scolile elementare (clasele 1 – 4). (Din continutul respectivelor injuraturi poti rememora nu numai teologia, ci si o parte din anatomia umana (cea din zona mediana fata-spate), o parte din astronomie, ba pana si din domeniul genealogiei mai rememorezi cate ceva, in special din zona ascendentilor – si colateralilor – in general pe linie feminina.)
4. „Ca să ajungi să intri în învăţământ şi să predai teologia trebuie să promovezi cel puţin un examen. Se presupune că absolvenţii de studii superioare de teologie au o particularitate, sunt bine pregătiţi, nu au trecut ca gâsca prin apă şamd.”
In principiu afirmatiile ar trebui sa fie valabile cu referire la oricare disciplina de studii (materie), nu numai la religie. (Aici autorul articolului face o mare greseala de exprimare, confundand studiul religiei cu studiul teologiei, greseala scuzabila in contextul asumarii – si recunoasterii – lipsei sale – motivate – de cunostinte in domeniu.)
5. Unele din notele mentionate la concursul pt predarea teologiei in scoli (examen sustinut de cadre didactice in spe!) ar fi nefiresc de mici pana si in sistemul rusesc de notare (unde nota maxima e 5)! Din pacate, cazul este departe de a fi singular – cam in acelasi fel sunt recrutati profesorii suplinitori cam la toate materiile!
6. „E absurd să promovezi în septembrie un candidat pe care în iunie l-ai notat cu 2,35.”
De ACEASTA opinie ma desolidarizez: daca ar fi intr-adevar imposibila rememorarea, actualizarea si imbogatirea unor cunostinte individuale preexistente in intervalul de timp mentionat, examenele de corijenta ale elevilor nu si-ar mai avea rostul, elevii ar trebui sa ramana direct repetenti.
On-topic (oarecum), INAFARA articolului:
Oare chiar NU SE PUTEA sa ramana NICI MACAR SPIRITUALITATEA profunda inafara contradictiilor cu Constitutia tarii?
Odata ce Constitutia stipuleaza clar libertatea religiei, DE CE trebuie ca eu (un „eu” generic) sa fac cerere scrisa pt a fi exceptat de la a-mi fi impusa o religie? Sau oare se considera ca liber-cugetatorismul (non-religiozitatea) nu se incadreaza in aceasta „libertate a religiei”? Oare este obligatoriu s-o ai, si esti liber doar sa alegi intre diferitele forme de structurare si de organizare cunoscute?
Despre CE FEL de „obligativitate” a religiei poate fi vorba cand scoala nu poate in mod normal sa asigure profesori de religie decat pt diferitele ramuri ale crestinismului (si eventual – numai cu foarte mare noroc – pt mahomedanism si/sau pt iudaism), si in nici un caz (ca sa dau numai cateva exemple considerate a fi mai reprezentative in general intre religiile lumii) pt hinduism, budism, lamaism, etc? (Rog a se tine cont de faptul ca m-am limitat in exemplificare la marile religii cunoscute si recunoscute pe plan mondial, si nici nu am pomenit nimic de credinte mai putin cunoscute cum ar fi – spre exemplu – biserica scientologica, si cu atat mai putin n-am facut referire la samanism! Sau astea nu sunt TOT forme ale religiei, modalitati de manifestare si de exprimare in cadru organizat a unor credinte mistice de tip religios?)
Dar PANA LA URMA URMEI – DE CE sa ne limitam la religii vechi, cunoscute si raspandite? DE CE n-as avea voie eu (din nou un „eu” generic) sa-mi alcatuiesc propria mea religie, al carei creator, credincios si ierarh suprem (eventual si propovaduitor – sau nu) sa fiu eu?
Am omis cu buna stiinta referirea la anumite ramuri ale credintei crestine la a caror predare in scoli BOR ar protesta din rasputeri (daca ar putea) (incepand cu protestantismul, luteranismul, reformismul, dar si anglicanismul sau mormonismul, si terminand cu toate credintele neoprotestante, „pocaite”).
As vrea sa fiu bine si corect inteles: nu pledez pt indepartarea reprezentantilor tinerei generatii de credinta mosilor si stramosilor lor de vreun mileniu incoace, nici impotriva faptului ca aceeasi tanara generatie nu este lasata sa descopere singura tainele religiei, ci ii sunt predate cunostintele despre religie intr-un mod structurat si etapizat, mai usor comprehensibil si asimilabil de catre reprezentantii ei, ci doar impotriva modalitatii in care este realizata aceasta actiune: DE CE in mod obligatoriu, si DE CE in cadrul procesului educatiei laice formale? De ce nu in cadrul comunitatilor religioase carora respectivele familii apartin? CE este considerat a fi nepotrivit la vechea metoda a „scolii de duminica” de pe langa biserici? Interventia dinafara (in sensul sprijinirii si protejarii) ar putea – EVENTUAL – sa fie oportuna DOAR in cazul in care tanarul ar considera EL de cuviinta ca NU religia parintilor sai i se potriveste, ci o alta, si ar intentiona sa si actioneze in sensul indeplinirii faptice a respectivei concluzii, iar parintii nu numai ca nu ar fi de acord, dar ar interzice categoric o asemenea trecere la alta religie – dar chiar si aceste cazuri ar trebui tratate cu cea mai mare circumspectie, ca hotararea sa nu fie doar urmarea necunoasterii suficiente (sau neintelegerii) religiei pe care intentioneaza sa o paraseasca, si/sau doar a teribilismului si impetuozitatii neponderate de o profunda cugetare, asa cum e specific varstei. (In mod normal, respectiva trecere ar trebui sa fie sustinuta, sprijinita si protejata doar in urma unei examinari cat-de-cat mai aprofundate a tanarului in cauza, atat dpdv psihologic si psihiatric, cat si dpdv al detinerii unor cunostinte corespunzatoare despre religia pe care intentioneaza s-o paraseasca precum si a unor cunostinte ceva mai mult decat minimale despre religia careia intentioneaza sa i se afilieze.)
Uff! Cred ca v-ati saturat sa-mi cititi elucubratiile – eu CU SIGURANTA – M-AM SATURAT sa tot tastez (cu un deget!)
costache — 22 iunie 2010 @ 8:17 am
@ Vania: Asa este: munca aproape voluntara…nu tine de foame!
@ Mirela: Ai dreptate Mirela! Este adevarat ca unele materii scolare, in mod eronat considerate atat de parinti, elevi dar si ministerul de resort si inspectorate ca fiind materii de umplutura (datorita acestui fapt, profesorii respectivi fiind mai prost platiti decat ceilalti), contribuie si ele la formarea copilului pentru viata. Unii copii, inca din primii ani de viata, poseda talent poate tocmai in aceste directii (desen, muzica, ed. fizica, etc.), si e pacat ca odata intrati in scoala, talentul lor nu este valorificat tocmai in aceste directii. Enya a avut marea sansa de a avea o mama deosebit de talentata care o sustine si incurajaza in pasiunea ei. Cati copii au acest noroc, in aceste conditii in care scoala nu le valorifica si incurajaza talentul?
@ WaLy: Putin spus incapabili!
@ maia_home: Asa este Maia, ne cam meritam soarta!
@ VictorCh: Bine ai venit pe blogul meu prietene Victor din frumosul oras de pe Bega! Si eu am descoperit un tiz, un nea Costache pe YouTube, care vorbeste tot felul de prostii si injuraturi, pe care eu nu as fi in stare sa le rostesc.
1. Gresala din titlu este pusa intentionat Poate atat sursa citata cat si eu, era mai bine sa punem titlul in ghilimele pentru a nu se crede ca tocmai semnatarul articolului nu stapaneste limba romana.
2. Macar prin reparatiile si amenajarile scolilor, s-a incercat o cosmetizare a lor!
3. Da, adevarul ca noi, romanii, fata de americani spre exemplu, avem un complex de injuraturi, care mai de care mai variate, injuraturi ce pot cu prisosinta acoperi…toate materiile scolare si nu numai!!!
4. Nu stiu daca acesti candidati chiar sunt absolventi de teologie, inclin sa cred, dupa notele obtinute ca nu!
5. Totusi, cunosc tineri absolventi ai unor facultati (Drept, ASE, Informatica) ce acum predau ca si suplinitori in cateva licee si sunt chiar buni! Nu mi-as permite sa generalizez ca toti suplinitorii sunt de nivelul celor exemplificati mai sus!
In ceea ce priveste obtiunea de schimbare a religiei, cred ca aceasta nu poate inca fi a unui copil! Personal, cred ca religia ar fi trebuit sa fie o materie facultativa, cei care sa decida daca copilul sa o frecventeze, find parintii lui! O zi minunata si te mai astept!
VictorCh — 22 iunie 2010 @ 8:04 pm
1. Poate ca intr-adevar ar fi fost mai bine cu ghilimele: chiar si fie-iertatul George Pruteanu – in titlul emisiunii lui despre gramatica „Doar o vorba „sat-i” mai spun” – folosise ghilimelele.
2. Din pacate, intrucat natalitatea (atat ca rata, cat si in cifra absoluta) a scazut in Romania atat de mult, incat nu sunt necesare scoli noi. Daca cele vechi pot fi aduse la standarde de functionare decente este OK. Din pacate, nici acceasta „cosmetizare” nu asigura unor scoli apa curenta si toalete decente.
…
Nici nu se pusese problema sa fie sustinuta si protejata intentia unui COPIL de a-si scimba afilierea religioasa, eu specificasem verbatim „…in cazul in care tanarul ar considera EL de cuviinta ca…”. Nu fusesem mai exact decat atat intrucat NICI MIE nu imi este limpede varsta deplinei maturizari afectiv-intelectuale a generatiei tinere de acum, pare la prima impresie sa se produca la varsta tot mai frageda. Oricum ar fi, sistemul este in mod inerent imperfect, fiind adaptat caracteristicilor medii, nu celor individuale (nu stiu cu ce ar fi mai putin valoroasa si pertinenta opinia unui copil genial decat a unui adult idiot), dar in opinia mea varsta considerata socialmente suficient de responsabila nu poate fi prea avansata: daca nu mai devreme, nu poate fi mai mare de 18 ani (ar fi caraghios sa ne imaginam un tanar care este considerat suficient de „copt”, de matur, pt a participa (prin vot) la stabilirea destinului nostru al tuturor, dar inca nu suficient de matur pt a avea dreptul sa-si aleaga propria sa cale spirituala!), iar la 18 ani muajoritatea tinerilor inca nu sunt „pe picioarele lor”, mai avand nevoie de suportul parintesc (atat material – macar pt asigurarea locuintei – cat si afectiv), deci este necesar sa fie protejati (la nevoie) de exercitarea unui eventual santaj psihic asupra lor prin amenintarea cu retragerea acestui suport.
Horia Gârbea — 23 iunie 2010 @ 12:01 am
Mizerabil e scris acel articol. Autorul nu a studiat religia. Dar româna și logica? Evident că eroarea din titlu e voită deși e un banc ieftin. Dar cacofoniile și ilogismele din cuprins? Vulgaritățile finale? Un articol nu e un pamflet, și, dacă e, să aibă spirit. Evident că un candidat respins la sesiunea I se poate perfecționa și lua notă bună la sesiunea II. Acesta e însuși rostul re-examinării. Cum poți aplica unui ins, chiar notat cu 2,15, premisa de vinovăție/incapacitate de a evolua. E chiar meritoriu (și întîlnesc adesea cazuri între studenți) cînd un candidat ia 2 în vară, se ambiționează, se autodepășește și ia 8 sau 9 în toamnă.
Solomonar — 27 iunie 2010 @ 8:49 pm
Religia, ca si materie notata, nu are ce cauta in scoli- e total inutila, o catedra in plus. Pe cine ajuta? Daca oamenii aia, elevii adica, sunt credinciosi, sunt si pace. Daca nu, nici un profesor din lume nu ii va face sa fie. Ar trebui desfiintata cu totul ora asta.
leilana — 3 noiembrie 2010 @ 10:13 am
copiii merg la şcoală pentru a învăţa, nu pentru a fi îndoctrinaţi, aşa că cel mai bun lucru este să se scoată religia din programa şcolară sau să fie înlocuită cu istoria religiilor, care ar fi o materie mult mai folositoare decât ce se face acum.
Apel catre parlamentarii din coalitia de guvernare — 13 decembrie 2010 @ 5:57 pm
[…] Barbu, Matilda, Mesterul Manole, Michaelas, Mihnea Georgescu, Mircea Rusnac, Mirela Pete, Natasa, Nea Costache, Nedumeritul, Octav Pelin, Octavian, Orfiv, Plano 10, Proatitudine, RaSpo, Razvan, Rusu Gigi, […]
Eu — 29 decembrie 2010 @ 1:17 am
”da-ti” se scrie dati. Nu mai vorbi de altii ci pune mana si invata. In ceea ce priveste profesorii de religie: Nu neg ca unii injura ceea ce e pacat. In ceea ce priveste notele de titularizare: sunt jalnice si din cauza unor incompetenti acesti ”dascali” sunt promovati.