Japonia traieste sub teroare in fiecare clipa. Reactoarele centralei de la Fukusima au scapat de sub control, iar expertii in energie atomica vorbesc de un dezastru nuclear iminent in urmatoarele 24 de ore. Tot ei spun ca daca cel mai negru dintre scenarii devine realitate,adica explozia centralei, vom avea parte de o catastrofa cu mult peste cea de la Cernobal. Intre timp, romanii din Japonia cer ajutor acasa. Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare a creat o celula de criza, iar duminica Guvernul se reuneste intr-o sedinta speciala pentru situatia din Japonia. Se vorbeste tot mai mult de trimiterea unor avioane care sa-i aduca pe romani acasa.
Sursa: Antena 1
Dupa accidentul nuclear de la Cernobîl, efectele radiatiilor se vad si astazi, prin numarul mare de malformatii congenitale la noii nascuti si de numarul tot mai mare de oameni care se imbolnavesc de toate formele de cancer, inclusiv copii sau tineri, in tot arealul zonelor atinse atunci de praful radioactiv, inclusiv Romania.
Cine s-ar fi gândit că Japonia, una dintre țările cu cea mai avansată tehnologie, că în urma unui seism de aproape 9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami nimicitor, ar putea avea asemenea probleme cu centrala nucleară de la Fukushima? Toate tările posesoare de centrale nucleare din lume, pe toate canalele media, încearcă să liniștească populația că centralele lor, spre deosebire de cea de la Fukushima sunt sigure în exploatare și rezistă inclusiv la seisme de magnitudinea celui din Japonia. Luându-le exemplu, până și specialiștii români de la Cernavodă (centrală destul de apropiată de epicentrul celor mai puternice cutremure din România), dau asigurări că… la noi e altfel!
O centrală nucleară scapată de sub control, se transforma ireversibil într-o bombă nucleară, cu o acțiune devastatoare asupra mediului, dar mai ales asupra oamenilor și animalelor, pentru o perioadă îndelungată de timp. Spunea cineva că după un război în care se vor folosi arme nucleare, va urma un altul în care se vor folosi… arcuri cu sageti! Perfect adevărat! În decursul timpului, civilizații preistorice au dispărut subit, dupa mulți cercetători, în urma unor cataclisme naturale (sumerienii, atlantii ș.a.). De asemenea, au dispărut specii de animale preistorice tot în urma unor cataclisme naturale. Pentru civilizatia noastra, în afara dezastrelor naturale, armele supersofisticate create de el însuși, înalta tehnologie chiar folosita și în scopuri pașnice, superindustrializarea cu efect negativ asupra poluarii ireversibile a mediului, îi poate provoca dispariția. Totul ține de întâmplare sau hazard: ne autodistrugem, fiind ajutați poate și de natura cu răzbucnirile ei, foarte greu sau imposibil de stăpânit și controlat!
As dori si parerea prietenilor:
Adrian Barbat, Adrian Enache, Alex Mazilu, Alexandru Marin, Andrei, Betivul de cuvinte, black-angel– Costel, Blogatu, Calin Hera, Cati ca voi, Chinezu, Ciutacu, Codeus, Costin Comba, George Serban, d-l Daju, artistul Marius Lupu, Horia Garbea, Horia Muntenus, Ioan Andoni, Ionuţu, Ionut Dumitru, Marius Stefan Aldea, Mikael Eon, Mitrut Stanoiu, Moş Călifar, Mordechai, Nametii, Nelinistitu’ Adrian Voicu, nenea Cosmos, Quadratus, Simion Cristian, Tac’su, sir Trexel, Teo Negura, Al 2-lea, Vania si nu in ultimul rand, Vlad.
si fetele,
fj13 — 17 martie 2011 @ 10:54 pm
ne autodistrugem, fiind ajutați poate și de natura cu răzbucnirile ei, foarte greu sau imposibil de stăpânit și controlat!”- nu pot decat sa subscriu.
amzis — 17 martie 2011 @ 10:59 pm
nu murim noi asa usor :))
basescul — 17 martie 2011 @ 11:01 pm
Situaţia nu-i deloc optimistă, sper să nu ia amploare la nivel global, mai am treabă…
Teo Negura — 17 martie 2011 @ 11:20 pm
E o chestiune de timp, pana la urma, stam pana se comprima singur sau il coprimam noi intr-atat de mult, incat, aidoma unui arc prea tensionat scapat de sub control, acesta se va dilata pana va deveni eternitate… Oricum, pe spire vidul va inghite degetele firii 😉
Muzica din filme « lunapatrata — 18 martie 2011 @ 7:14 am
[…] Ascultati-le si voi : Alex, Bogdan, Vania, Caius, Flavius, Florin, Vali, Faranume, Maria, Maria, Link, Schtiel, Ionut, Rokssana, Mitza si gasca, Mel, Vacitim, Pinka, Nea Costache. […]
Shayna — 18 martie 2011 @ 7:54 am
Nu stiu…nu vreau sa cred in sfarsitul asta. Nu acum, nu in felul asta. Poate ca mai putem inca sa fecm ceva, sau poate doar sunt eu prea optimista. 🙂 E trist si grav ce se intampla, dar mergem mai departe…
costache — 18 martie 2011 @ 8:24 am
@ fj13 : Asa este, nimic nu mai tine cu noi, oamenii: vremea, natura in general, societatea si colac peste pupaza, ne distrugem si mediul inconjurator.
@ amzis: Tocmai asta este: am putea muri prea greu, in chinuri groaznice!
@ basescul: Nu, nu-i prea optimista, din contra. Cine n-are treaba?
@ Teo Negura : Asa este Teo. In decursul existentei Pamantului, au fost o serie de calamitati naturale, unele adevarate catastrofe, ce au curmat existenta anumitor specii de vietuitoare din regnul vegetal si animal. Prin natura meseriei mele, zilnic am avut ocazia sa vad sectiuni in scoarta terestra pana la adancimi de 120m in carierele si minele de lignit, si la 1000m aproape, in minele de huila din Valea Jiului. Insasi carbunele s-a format din vegetatia luxurianta ce exista candva pe meleagurile noastre, in urma unor calamitati catastrofale. Ulterior formarii stratelor de carbune, se pot lesne observa amprentele accidentelor tectonice ce au avut loc, materializate prin cutari, prabusiri sau falierea acestora. In culcusul sau acoperisul stratelor de carbune, in rocile inconjuratoare, de obicei marne si argile, se pot remarca plante si animale fosile, marea majoritate a lor, specii disparute, atat in urma calamitatii respective cat si a schimbarilor climaterice. Stabilitatea climaterica actuala este relativa pe Pamant. O catastrofa, indiferent de natura ei, poate cauza, daca nu disparitia vietii pe Pamant, disparitia unor specii existente de plante si animale (si de ce nu si a omului), si aparitia unor alte specii neexistente azi.
Raţa – 2 « Ioan Usca — 18 martie 2011 @ 8:43 am
[…] Gabi123, Nea Costache, Gabriela Savitsky, Caius, Theodora Marinescu, Luna pătrată, Carmen, Bogdan […]
costache — 18 martie 2011 @ 8:48 am
@ Shayna: Cine ar dori sau si-ar dori un asemenea sfarsit? Nimeni. Din pacate, asta nu depinde (sau poate depinde?) numai de noi. Poate o civilizatie ajunsa la apogeul ei, va trebui sa dispara „pe mana ei”, sau in urma unei calamitati globale. Ar fi trist ca OMUL, cea mai inteligenta specie de pe Pamant sa dispara, ramanand poate alte si alte specii, poate primitive.
Ioan — 18 martie 2011 @ 11:51 pm
„Nu mor caii când vor câinii, nici câinii – când vor stăpânii…”
Vlad — 18 martie 2011 @ 11:56 pm
eu cred, în filosofia mea de laba broştei, că legea compensaţiei e cea care poate justifica apariţia acestui risc nuclear: când ne credem mai presus de legile naturii şi sacrificăm orice raţiune de protecţie a mediului doar pentru a avea la dispoziţie posibilităţi diabolice de a lupta, în caz de nevoie, împotriva unor inamici imaginari, atunci e clar că ceva/cineva trebuie să ne aducă ferm cu picioarele pe pământ şi să ne arate că suntem cu mult mai mici şi mai neputincioşi decât ne credem.
costache — 21 martie 2011 @ 9:07 am
@ Ioan: Dreptu-i, doar cand vrea Dumnezeu!
@ Vlad: Eu cred ca omul se crede atotstiitor si ca poate stapani tot ceea ce a realizat, inclusiv natura. Ai dreptate, suntem mai neputinciosi decat credem!
Maryna` — 21 martie 2011 @ 10:35 am
Deci…ne realizati ca se apropie Armaghedonul?????!!!Incercati sa va dati si voi pe preazda ca sa fiti si voi salvati chiar akm pe unltima suta de metrii…Dmn….
costache — 21 martie 2011 @ 12:45 pm
@ Maryna: Primul meu impuls a fost sa-ti sterg comentariul datorita modului tau de adresare de loc politicos atat la adresa mea,cat si la adresa cititorilor acestui blog. Apoi, nu-mi place modalitatea de scriere ca pe „mes”, si cu greseli gramaticale.
Nu, nu incerc sa ma dau pe „preazda” sa fiu salvat , cum ziceai, pe ultima suta de metri!