Mă pomenii az’ pe la prânz cu nevasta:
– Ma Costache mamă, nu faci tu nişte clătite de-alea bune cum numai tu ştii să faci?
Mi-era cam în preget da’ vorbele mieroase ale nevestii mă conviseră.
– Fac mamă, cum să nu fac! Nu de alta da’ tu-mi făcusi ciorbiţa aia de văcuţă şi sărmăluţele de-mi mearsără la suflet!
– Ei, vezi? Tocmai de-aia!
– Păăăi, om avea ce-m’ trebe?
– Ce-ţ’ trebe?
– Ce să-m’ trebuiască, niscai făină…
– Vez’ şi tu că mai e o pungă de-un kil ne-ncepută.
– Ouă?
– Sunt şi ouă, berechet.
– Lapte, zahar…
– Ai Costache, ai tot ce-ţ’ trebuie numai că lapte nu mai e decât aşa, ca o cănuţă… daca vrei, pui doar apă minerală…
– Las’ că mă descurc eu, du-te la calculator şi joacă-te un Solitair că ma descurc eu!
Ei, rămăsei io stăpân în bucătărie! Incepui să cotrobai p’in bufet şi mi le-nşirai pe masă: măsurai cu o cană gradată un pic mai puţin de-o juma’ de kil de făină, un pliculeţ de zahăr vanilat, două ouă, esenţa de vanilie, doo mere mari, sănătoase… Ei da, uitasem zahăru’. Pusei şi punga de zahăr .
Luai un ditai castronu’ şi pusei într-însu’ doo linguri de zahăr si doo ouă (c-al treilea-l scapai pe gresie si mai era si cu doo gălbenuşuri!) şi-ncepui a le bate bine cu telu’. Pusăi paharul ăla de lapte, un praf de sare si ca o lingura de ulei (cică uleiu’ ar infrăgezi aluatu’). Ei, uitai de mere! Lăsai castronu’ de-o parte şi curăţai merele de coajă (mergea şi-aşa cu coajă da’ nu-mi placu c-avea ceva pete si bubuliţe), le scosăi cu grija cotoarele şi le dădui pe răzătoare (mama ei de razatoare că-mi zdrelii un deget!). Lăsai merele rase în pace pe farfurie şi-ncepui să pun faină: puneam o lingură-două, mestecam cu telu’, iar mai puneam, iar mestecam… pusei si cana de lapte da’… aluatu’ meu era gros al dracu! „Eeei, ia să adaug eu apă minerală!” Multumit de ce-mi ieşi-n castron, adăugai şi merele rase şi mestecai bine cu telu. „Hai să punem şi aromeleee!” Aruncai un pliculeţ de zahăr vanilat, câţiva stropi buni de esenţă de vanilie şi-un pic de esenţă de rom (nu de-aia da’ tot avea nevasta-mea pe-acolo!), ceva scorţişoara (că tot se-mpacă bine cu merele) si mai mestecai un piculet. „Booon, să căutăm tigaia acum! Da… unde mama lu’ proces verbal o fi? Fug în camera la nevastă:
– Mamă, unde-i iubito tigaia?
– Caut-o şi tu în bufet mai în fund da’ ia-o pe aia teflonată să nu se prindă clătitele!
– Las’ că stiu, nu ziseşi că io-s specialistu-n clătite?
– Asai Costache da’ dă-i mai repede că te-nvarti ca un… ou într-o căldare!
– Acuşa mamă, imediat!
Dădui iar fuga-n bucătărie, pusei tigaia pe aragaz să se-ncingă o ţârică, apoi pusei un piculeţ de unt. Ei, mergea şi uleiu’ da’ dacă tot aveam nişte unt pe-acolo… Ei, îmi trăsei castronu’ pe-un ochi stins al aragazului să-l am pe aproape şi pusei in tigaie un polonic de aluat. Ridicai tigaia de pe aragaz clătinând-o într-o parte şi alta usor, numai bine cât să cuprinda aluatu’ tot fundu tigaii şi-aşteptai să se facă pe-o parte, după care smucii de tigaie-n sus să-ntorc clatita. Cum dracu smucii, clătita să lipi preţ de-o clipită-n tavanu’ proaspăt zugravit, după care ateriză-n viteză tocmai pe papucu’ meu drept. Până a lua-o, mîţa, care nu ştiu cum dracu intrase-n bucatarie (pesemne atrasă de miros) se repezî la clătita, numai că… simţind-o fierbinte, se retrase spăşită. Poftii politicos mâţa afară, aruncându-i totodată şi prima mea clătita din serie:
– Ia-o Miţo fire-ai a iacă-cui, doar pentru tine fac io clătite!
Ca să nu vă mai ţin de vorbă, făcui clătite din tot aluatu’, ultima ieşindu-mi groasă de ziceai ca-i… plapumă! „Las’ că pe-aia o mananc io, să nu mă critice nevasta!”
Având pe-aprope un borcan de dulceaţă de gutui, m-apucai să le ung, apoi să le rulez frumos câte una. Intrai cu farfuria cu clatite-n mână in cameră:
– Gata Costache, terminasi?
– Da mamă, serveste!
– Bune clatite făcuşi mă Costache, să-ţ’ ţînă Dumnezeu obiceiu’!
Clătite cu mere a la Nea Costache
Posted by costache on februarie 26th, 2013 / 16 Comments
Sofia — 26 februarie 2013 @ 6:31 pm
Acum ma apuc si eu de clatite, dar nu am dulceata de gutui, si tare buna e. Multumesac de reteta.
Constantin — 26 februarie 2013 @ 7:07 pm
Nea Costache,faina reteta!Si eu sunt specialist!Dar asta cu mere nu o stiam !Multam fain !!O sa o incerc chiar maine !
costache — 26 februarie 2013 @ 8:25 pm
@ Sofia: Nu conteaza, cred ca in clatite se poate pune…tot ceea ce e dulce! Spor la treaba!
@ Constantin: Clatitele cu mere (incorporate in aluat capata o aroma deosebita de mere coapte! Sa nu te sperii, ies ceva mai grosute decat celalalte! Multumesc pentru comentariu, te mai astept!
Sofia — 26 februarie 2013 @ 8:39 pm
Am facut clatite, geniale, deja am si dat reteta mai departe, multumesc.
Mitzaa Biciclista — 27 februarie 2013 @ 9:20 am
Moamăăăă Nea Costache, deci matale după ce pusăși zahăr în cocă la greu (doo linguri 🙄 ) mai unsăși clătitele alea și cu un borcan de dulceață. Probabil d-aia scrii atât de dulce, de la câtă glicemie trebuie să ai de mai dai și la alții :))
Vezi matale că dacă vrei să comentezi pe wp îți poți face profil de gravatar. Care nu e greu. Întri pe gravatar.com și acolo îți pui și poză și mai ales îți treci adresa lu matale de blog. Astfel că atunci când vii la mine în wp și dai un like, chiar dacă nu comentezi, eu sau oricine, când îți vedem icoana cu poza matale dacă dăm click pe ea sărim direct la matale în blog. Ce straniu sună fraza asta ultimă 🙄
Nicu — 27 februarie 2013 @ 10:00 am
Nea Costache, se vede că ai mână de de cofetar, ai ridicat clătita la rang de plăcintă! Din descriere par a fi şi gustoase rău de tot, o să-i dau reţeta nevestei, de s-o supăra, o să dau reţeta vecinei…
Cristian Simion — 27 februarie 2013 @ 2:37 pm
Nea Costache, eu fiind putin mai tanar ma apuc de niste poale-n brau! :)))
Mărţişor | Gabriela Savitsky — 1 martie 2013 @ 10:46 am
[…] Pentru Nea Costache […]
1 Martie Martisor – La multi ani! O primavara frumoasa si norocoasa! | Hai ca se poate! — 1 martie 2013 @ 3:53 pm
[…] Bibliotecarul, Nea Costache, Nono, Plano – Lupus, Popa Teapa, Razvan, […]
gabi — 1 martie 2013 @ 8:20 pm
Excelenta reteta; povestea ca de obicei o placere!
Vlad — 4 martie 2013 @ 11:54 pm
Buna, imi place foarte mult blogul tau si vreau sa stiu daca te intereseaza sa facem schimb de linkuri: http://www.ditoate.com .Eu te-am adaugat deja , si astept raspunsul tau. Multumesc anticipat.
costache — 5 martie 2013 @ 9:35 pm
@ Sofia: Ma bucur ca au iesit bune si va plac!
@ Mitzaa Biciclista: Da-o naiba Mitzo, tutun nu, zahar nu, alcool nu (la asta chiar nu ma prea dau!), atunci ce mai avem voie? Am intrat pe gravatar.com si.. am gravatar (mi l-a facut fiul meu de cand mi-a facut blogul) totusi… nu merge si pace! Ca sa fie treaba=treaba, colac peste pupaza, cand incerc acum sa postez de pe FB, apas botonu’ si… acesta-i mort!
@ Nicu: Pfuiii, ce vorbesti nea Nicule, is maaare cofetar! Clatite stiu a face si-n rest… cam pauza dar te asigur ca sun5t un bun degustator dl bunatatilor dulci facute de soata mea!
@ Cristian Simion: Da, rte asigur ca nici poalele-n brau nu-s de lepadat!
@ Vlad: Multumesc pentru aprecieri Vlad insa dupa cate-ai observat, blogroll-ul meu e deosebit de stufos si trebuie ca in saptamanile viitoare sa purced la o curatenie general intr-insul, nu de alta dar sunt si bloguri desfiintate, altele de la care nu primesc linck de la zelist deoarece au blogroll ascuns iar altele in care nu figurez in blogroll-ul lor!
Ema Cornoiu — 25 martie 2013 @ 8:31 pm
Oleoleo, Nea Costache, că mă făcuși să-mi plouă-n gură! Da’ mai ales, îl făcuși pe bărbatu-miu să mă pună să fac clătite!
Și i-am promis că numai o dată pe an le vede!
Îuuuu! Da’ ce măi clătite făcui! Așa cu mere, ca ale matale!
De-acu’, ardeleanu’ o să iubească măi mult olteanca!
Să trăiești Nea Costache!
Carmen — 25 martie 2013 @ 10:37 pm
Sa inteleg ca functioneaza de minune zicala: „Daca-ti zic iubire, imi fac clatite?” 😀
costache — 26 martie 2013 @ 3:04 pm
@ Ema Cornoiu: Sar’na Ema taică! Eheei, d’apăi dacă dedulcişi ardeleanu’ la clatite de-alea bune cu mere, de-acu’ musai să-i mai faci, nu de-aia da’… să te iubească măi tare!
@ Carmen: Cum să nu funcţioneze? Funcţioneaaază, îţi garantez!
Ioana — 30 aprilie 2013 @ 1:26 pm
Deci ar fi cazul sa imi pun sotul la treaba :))