In dimineata zilei de 18 iulie, pe ProTv am vazut pe marele artist Damian Draghici impreuna cu o parte din “fratii” sai. Mai tarziu, citind un frumos articol despre acesta, pe blogul lui Flavius, ceea ce m-a determinat sa abordez acest subiect, de loc usor. Inca de acum cateva sute de ani, odata cu muzica bisericeasca, bizantina, nemodificata de secole, a inceput sa coexiste muzica lautareasca, cu oarecare influente orientale, mai ales turcesti, mai intai la sate, apoi in mahalalele oraselor, fiind indragita de cei ce-o ascultau.
Astfel, Nicolae Filimon, autorul romanului “Ciocoii vechi si noi”, a fost primul critic muzical roman. Nicolae Filimon vorbeste despre originea lautarilor si despre muzica lautareasca. In opinia sa, muzica bisericeasca a stat la baza crearii baladelor si cantecelor lautaresti. Aceasta parte a muzicii este numita muzica profana, pentru ca este “necesarie pentru delectarea societatii”. Iata aici, unul din articolele sale referitoare la muzica lautareasca.
Tot in aceasta cronica muzicala sunt prezentate instrumentele folosite de lautarii vremii: vioara, cobza, naiul si violoncelul. Criticul Nicolae Filimon vorbeste si de folosirea unor instrumente muzicale europene pentru transformarea bandelor lautaresti in orchestre. Insa tot Nicolae Filimon propune lasarea bandelor lautaresti sa se organizeze dupa bunul plac, ci nu crearea de orchestre care s-ar adresa doar celor bogati.
De la sat la curţile domneşti şi de la sat la oraş. Sunt două etape distincte în muzica lăutăreasca, vechiul şi noul. În momentul în care muzica lăutărească de la sat a ajuns în mahalalele oraşelor, s-a schimbat, căpătând atitudinea de rigoare, expunând viaţa din cârciumi sau iubirile ascunse într-un stil mai direct, poate socand pe cei care se declarau puritani.
Cu toate astea, nimic nu este vulgar in muzica lautareasca.Nu este expusa decat simplitatea si profunzimea omului nativ, care prin cantec incearca sa-si faca auzite framantarile si simtirile sufletului sau, de cele mai multe ori, nepercepute si neintelese de cei ce se cred cultivati si rafinati. O astfel de muzica nu poate fi simtita decat de cei cu sufletul curat si sensibil, indiferent de grad de cultura.
Iata cativa din lautarii de ieri:
Departe de a pretinde ca prin aceste cateva clipuri s-a epuizat muzica lautareasca veche, prin acest articol, doresc sa dovedesc tinerilor si celor mai putin tineri, ca aceasta este adevarata muzica lautareasca cu care se delectau la nunti, botezuri sau chefuri in fata unui pahar de vin bun, parintii si bunicii lor, ci nu manelele, muzica inculturii si a prostului gust, cu linii melodice imprumutate de aiurea, straine de muzica lautareasca sau populara romaneasca autentica.
Am folosit ca surse:
http://ro.wikisource.org/wiki/L%C4%83utarii_%C5%9Fi_compozi%C5%A3iunile_lor
flavius — 19 iulie 2009 @ 3:30 pm
servus!
super ideea ta… sunt niste bijuterii aici. poate vom gasi calea de a le acorda locul potrivit.
toate cele bune!
costache — 19 iulie 2009 @ 4:40 pm
@ flavius: Prin clipurie din toate genurile muzicale din categoria „Muzichie” a blogului meu, publicate in decursul unui an si ceva, am incercat sa fac o campanie antimanele, postand clipuri cu muzica de calitate (populara autentica, usoara veche, clasica, compozitori romani, muzica frantuzeasca veche, etc). Din pacate, manelistii si iubitorii de manele, nu au nimic de-a face cu internetul deci nici cu cititul blogurilor, singurele care ar trebui sa faca o educatie muzicala, televiziunile, intrecandu-se din nevoia de a face rating, sa aduca in fata telespectatorului doar nonvalori muzicale din lumea manelelor.
gmx — 19 iulie 2009 @ 6:11 pm
Mare dreptate ai,nea Costache.Te sustin in campania antimanele..:)Nu am nimic cu iubitorii de manele atata timp cat nu sunt obligata in diferite imprejurari sa ascult asa ceva. Fiecare cu gusturile lui. Si daca este o emisiune cu muzica de acest gen se poate schimba usor canalul…:)
gabimihaela — 19 iulie 2009 @ 8:44 pm
Excelenta colectia. Sper sa continui.
Cit despre mele, nu cred ca este ceva mai dezgustator.
gabimihaela — 19 iulie 2009 @ 8:45 pm
„manele”
costache — 19 iulie 2009 @ 9:56 pm
@ gmx: Multumesc pentru sustinere! Pe mine ma irita auzindu-le pretutindeni, de la tincii cu buricul neuscat, ce asculta manele pe telefon, pana la vecinul de apartament, in autobuz, pe strada, la strand, la iarba verde, in masinile bengoase ale cocalarilor, date la maxim, in bubuieli tribale de basi…In ceea ce priveste televiziunile, e adevarat, avem Sf.Telecomanda dar ei considera ca distreaza tot poporul cu asemenea abjectii muzicale. Ufff, ma pornisi rau, auzisi?
costache — 19 iulie 2009 @ 10:00 pm
@ gabimihaela: Multumesc! Nu pot spune ca sunt un fan inrait al acestui gen de muzica, totusi, la o nunta, botez, chef, prefer sa ma distrez auzind o asemenea muzica, decat sa ma contorsionez indracit pe ritmuri de manele. Multumesc pentru vizita, te mai astept!
gmx — 20 iulie 2009 @ 5:48 am
Nea Costache si eu sunt pornita rau pe manele. Am o prietena foarte buna care este inebunita dupa manele. Cand vine pe la mine tot cauta la TV programe gen Taraf si care or mai fi si atunci ma enervez rau de tot…si icnepe cearta….:(
loredana — 20 iulie 2009 @ 6:02 pm
maneaua este o muzica din care se castiga f bine…se si stie ce palate au manelistii….deci o muzik care se vinde destul de bn…
gabimihaela — 20 iulie 2009 @ 7:35 pm
De venit vin zilnic! Acum ma delectez cu Romanul „o Viata Impreuna”. Deosebita scriere!
costache — 21 iulie 2009 @ 9:02 am
@ gmx: Ce sa facem, trebuie sa convietuim si cu acesti prieteni. Si eu am cativa prieteni carora nu le impartasesc aceleasi gusturi muzicale iar pentru a ne pastra prietenia, am decis sa nu discutam despre preferintele noastre muzicale.
@ loredana: Nu te contrazic! De altfel, candva, la una din emisiunile tv, Madalin Voicu, intrebat fiind ce parere are despre interpretii de manele, a raspuns: „Ei canta manele pentru ca asta li se cere, in schimb, cand se distreaza intre ei, canta numai muzica lautareasca, ceea ce denota ca stiu care-i muzica cu o adevarata valoare. Manelele le canta doar pentru prostime!”
@ gabimihaela: Ma bucur de vizite si de faptul ca-ti place viitorul meu roman. Multumesc pentru aprecieri!
gabimihaela — 21 iulie 2009 @ 11:21 pm
Cum sa nu-l apreciez? Bunicii (parintii mamei) sint olteni „get beget” – de pe linga Calafat. Citind ceea ce scri tu, ma trimite direct in anii copilariei, la umbra nucului unde bunicul im povestea cit era ziua de lunga!
Romanul tau este o bijuterie! Sper sa fie cit mai curind in librarii.
Marius — 11 iunie 2011 @ 1:25 pm
Stie cineva de unde pot procura si eu volumul „Lautarii de ieri si de azi” de Viorel Cosma?