Acest titlu mi-a fost sugerat de un artiocol similar, publicat pe blogul unei eleve din Timişoara, Zozo, pe care am intrat întâmplător. Vă sugerez să citiţi acest articol al tinerei domnişoare şi de asemenea comentariile, inclusiv ale mele, pe care nu le voi mai expune în articolul meu.
Ce părere aveţi de subiect?
Băi ţărane!
Posted by costache on februarie 11th, 2010 / 25 Comments
Theodora — 11 februarie 2010 @ 1:28 pm
Nea Costache, am scris pe blogul meu un articol despre tarani:
http://theodora0303.wordpress.com/2010/01/02/taranii-mei/
Taranul roman traieste greu, in saracie si umilinta, munceste din greu de dimineata devreme pana se lasa intunericul de la inceputul primaverii pana toamna tarziu, se lupta cu frigul, inundatiile, seceta, ca sa scoata rodul pamantului.
Taranul roman nu are apa curenta, strazi asfaltate, canalizare, dispensare, medici, biblioteci, teatre, scoli, profesori, pompieri.
Taranul roman este batran, obosit, fara speranta, trist, abandonat.
Singura speranta a taranului roman este Bunul Dumnezeu.
Copilul taranului roman are foarte putine sanse sa isi continuie studiile, si sa se afirme in “profesiuni intelectuale”. Eu sunt un caz fericit.
Taranul roman trebuie ajutat sa evolueze si sa se modernizeze.
Agricultura chiar poate sa scoata tara din criza.
Trebuie sa investim o parte din banii de la FMI si de la UE in agricultura, sa refacem instalatiile de irigatii, sa acordam subventii, sa ne asiguram siguranta alimentara si sa exportam.
Trebuie sa dezvoltam agricultura ecologica.
Sunt multe de spus dar cine asculta?
gmx — 11 februarie 2010 @ 2:07 pm
Foarte rar am auzit această expresie. Probabil este mai des folosită în oraşele mari, sau în centrul universului, Valea Jiului..
Vania — 11 februarie 2010 @ 2:07 pm
Mărturisesc că nu prea-mi găsesc locul la sat… Pe cei de-acolo, îi cam mănânca undeva de grija celuilalt.
hobbitul — 11 februarie 2010 @ 2:22 pm
mie mi-ar fi placut sa fiu taran, nea costache … sa am o ferma si sa fac $
http://hobbitu.blogspot.com/2010/02/leapsa-scurta.html – o leapsa de la mn pt dvs si vedeti ca am inceput sa scriu despre cum se face bani …
ps: multam pt vot
black angel — 11 februarie 2010 @ 3:33 pm
bine zici nea Costache…sa stie si altii ce-i taranu!!!..Ca si ai mei ..au fost tarani..dar cand sau luat.. sau dus la oras… ca parea mai fain acolo ..dar cu timpul a inceput sa se vada ca tot la coada vacii e mai bine!! si neam mutat iar la tara!!..aia da viata!! nu ca la oras..mori de lene in casa ..uitandute la telenovele..La tara bre .. acolo e mai bine..Ce daca-s considerat taran..oricum stiu ca is mai educat eu ..ca taran decat altii de la oras!
Am aici alt exemplu de consideratii despre tarani…
http://allisson.info/2010/01/n-ai-cu-cine/
loredana — 11 februarie 2010 @ 4:19 pm
Taran nu este acel om simplu de la tara ci acea persoana(de multe ori destul de bogata si cu functii imp.)care pune valoarea morala,bunul simt,credinta si manierele pe ultimul loc intre calitati…parerea mea.
Multumesc frumos domnule Costache pentru ca a-ti pus blogul meu in blogroll dar mai ales multumesc pentru ,,foc de isteata”.
Va doresc o zi linistita!
Loredana
costache — 11 februarie 2010 @ 6:34 pm
@ Theodora; Intr-un cuvant, asta-i viata taranilor din ziua de azi. Vai de viata lor! Pe guvernantii nostri dragi ii doare fix in motzul de la basca de taranii nostri, tot atata cat ii doare de pensionari, ca de atfel, de toate categoriile sociale din toate meseriile si specializarile! Cat ii va mai durea? Pana ce mamaliga va exploda!
@ gmx: Nu Mihaela, cam in toate orasele tarii, inclusiv Bucurestiul, aceasta remarca privitoare la tarani, e rostita in sens depreciativ!
costache — 11 februarie 2010 @ 7:13 pm
@ hobbitul: Te cred! O voi publica in cateva zile!
@ black angel: Costele, abia astept sa vina primavara si ma fac si eu taran: ma mut definitiv la tara!
@ Cel ce foloseste apelativul „bai tarane”, este cel ce se crede smecher de oras, cocalar, cu o educatie precara. Cu blogroll-ul, meritai Loredana iar faptul ca te-am trecut „isteata foc”, am stiut eu de ce! Imi place nespus modul tau de a gandi in orice problema, specific de obicei unui tanar cu cel putin cinci ani mai mare ca tine! O seara frumoasa!
costache — 11 februarie 2010 @ 7:18 pm
Ce-am facut? L-am omis pe Vania!
@ Vania: Te asigur ca sunt mult mai individualisti orasenii decat taranii!
black angel — 11 februarie 2010 @ 7:21 pm
…bravooooo nea Costache!!.. faci bine!! O seara faina!!
Mitza — 11 februarie 2010 @ 7:33 pm
Nu cred ca e o expresie folosita pt a-i jigni pe tarani adevarati. Cred ca isi are originile in trecut, in momentul in care orasele erau invadate de tinerii de la tara in cautarea unui loc de munca, a unui trai mai bun. Taranul din expresia folosita indica mai mult un tip care nu are habar de multe, care mananca seminte, scuipa si se uita cu mirare la trolee. Oamenii cei mai puri locuiesc la sate, acolo e caldura, dragostea, apropierea de natura.
costache — 11 februarie 2010 @ 8:06 pm
@ black angel: Mersi Costel!
@ Mitza: Perfecta dreptate dom’ Mitza, dar vezi, mancatori de seminte sunt si oraseni cu duiumul! Marlania nu s-a nascut neaparat la tara!
Vlad — 11 februarie 2010 @ 9:24 pm
mai bine ţăran decât orăşean emancipat. părerea mea…
sănătate!
costache — 11 februarie 2010 @ 10:51 pm
@ Vlad: Ai dreptate Ionut! Mersi de vizita si te anunt ca esti in blogroll-ul meu! Imi placi!
fetita junglei13 — 11 februarie 2010 @ 10:59 pm
Buna seara.Am o postare mai veche prin care faceam referire la aceeasi definitie si la faptul ca cei,ce folosesc expresia,probabil se refera la tzarani,tarany, sau altele asemanatoare.
Eu sun o taranca si-mi place asa,probabil cum unui orasean ii place sa fie orasean.
Aici aveti si postarea http://fetitajunglei13.blogspot.com/2009/10/eu-sunt-o-taranca.html si comentariul puteti sa-l stergeti apoi,nu vreau sa-mi fac reclama pe blogul dvs.
Vlad — 11 februarie 2010 @ 11:10 pm
Nea Costache, m-ai întrebat matale ceva la mine pe bloc după ce ai luat la cunoştinţă de păţania lu’ Aduţu. Acuma eu nu pot să nu mă bucur că ţi-a plăcut ce-ai găsit la mine pe bloc şi, dacă îţi face matale plăcere, poţi să foloseşti materailul ăla după bunul plac. Şi dacă mai rămâne ceva tuş să mă treci şi pe mine ca autor, atunci treaba-i bună.
Sănătate nea Costache!
Machiaveliq — 11 februarie 2010 @ 11:25 pm
Pe subiectul acesta aş avea multe de zis, dar având în vedere că sunt pe blogul altcuiva o să sintetizez.
Din păcate ideea de „ţăran” a fost prost înţeleasă, oamenii au ajus să nu vadă diferenţa între „ţăran” şi „prost-crescut”, ţăranul este cel crescut la ţară.. un om care are o oarecare bună creştere.. genul de om care salută când trece pe lângă cineva pe uliţă, pe când „prost-crescut”-ul este cel care se găseşte în general la oraş.. este cel care aruncă din maşină gunoiul pe stradă şi care atunci când intră într-o încăpere în loc să zică „bună ziua” zice, în cel mai bun caz, „ce te uiţi BĂ”
Mai am o remarcă de încheiere, dacă înainte ţăranii cereau pământ acum ar trebui să ceară socoteală celor ce denigrează cuvântul „ţăran”.. Pe umerii lor, al ţăranilor, s-a clădit aceasta ţară.
P.S. Nu am rude la ţară sunt de vreo 4 generaţii din Bucureşti, dar totuşi mă trag din ION la care am adăugat terminatia ESCU) 😀
Scuze dacă am scris prea mult! 😀
Dan Chichernea — 12 februarie 2010 @ 1:13 am
La o adică…TOŢI ne tragem din „ţărani”…nu văd relevanţa.
PS: „Moromeţii” ar necesita o mică recenzie,zic.
costache — 12 februarie 2010 @ 5:44 am
@ fetita junglei13: Bine ai venit pe blogul meu! Imi place ca o spui cu mandrie ca esti taranca iar pozele sunt sugestive! De ce sa sterg link-ul? In definitiv, reclama-i sufletul comertului! Multumesc, te mai astept!
@ Machiaveliq: Perfect adevarat ceea ce spui si chiar daca unii se cred oraseni get-beget, cumva, radacinile-s plecate tot de undeva de la tara! O zi frumoasa!
@ Dan Chichernea: Ai dreptate Dane si cu apartenenta dar si cu necesitatea unei mici recenzii a „Morometilor”!
emacornoiu — 12 februarie 2010 @ 9:23 am
Ce fel de recenzie necesita Morometii? Viata la tara nu e idilica si nu a fost niciodata.
Discutia este de fapt, nu despre ce inseamna a fi taran, asa cum toti stim ci despre noul sens pe care il ia cuvantul. Sunt de acord cu Loredana. Si, dupa cum am mai spus, atunci cand folosesc wc-ul dupa cineva care si-a facut ultimele doua concedii in Dubai si respectiv pe Coasta de Azur, si apa nu este trasa, ei da, acea persoana este „taran”. Si o spun cu tot naduful. Daca pe capac mai gasesc si anumite pilozitati foarte specifice (ca sa nu le zic pe romaneste), ei da, scrasnesc din dinti „taran!!!!!” Ce folos ca vorbeste limbi straine? Ca intoarce banii si afacerile dupa degetul mic? TARAN va ramane cate zile o avea.
Iar eticheta, de acolo vine: taranul roman este destept nativ, dar se crede mult mai destept. Este autosuficient. Aproape ca dispretuieste orasenii, pentru ca el detine secretele pamantului, ancestrale, fara de care viata nu ar fi posibila. Orasenii stiu doar sa manance si sa stea in fata televizorului. Sunt parazitari. Dar fara taran… ar muri toti de foame.
Discutia este ampla. Dupa mine, cel mai bine a surprins viata la tara Agarbiceanu, in nuvele. Si eu pe pielea mea. Iar de evoluat spiritual, acolo, in adancurile psihicului, din perioada interbelica, nu am evoluat.
roman prin nastere oltean prin gratie divina — 12 februarie 2010 @ 6:01 pm
treaba e oabla,cine crede in fonduri phare si ue e naiv,am incercat sa accesez pentru a infiintza o ferma de pasari ,treaba simplist sta cam asa :cumperi un tractor de 50.000 de euro din banii tai,duci factura de achizitie si ti se vor rambursa maxim 70%,mai putin tva,asta dupa ce ai facut un proiect pe un curs valutar iar daca acel curs va creste tie ti se valua in considerare cursul din ziua proiectului nu si cresterea ,daca am banii initiali dc mash baga in cirdahie cu statu?dc sa ma insor cu o urita daca tot am o prietena buna?nu phare si fondurile structurale sunt solutia ci asocierea mai multor propietari in asociatzii ,atunci poti negocia motorina,pretul produsului finit samd,da la noi e greu oamenii cind aud de asociatii le rasuna in cap notiunea de c.a.p si refuza,precum de baza ar fi si protectia statului pentru producatorii interni dalas cal votaram pe base si oricum ne ducem dracului cu sau fara fondurile structurale.
costache — 13 februarie 2010 @ 3:47 am
@ emacornoiu: Mi se par corecte si afirmatiile tale Ema! si totusi, ia fa o diferenta intre copilaria traita la oras, printre blocuri, cu cheia legata de gat si cea de la tara, din mijlocul naturii, intre animalele ograzii, cu satisfactia copilului cand gaseste ouale-n cuibar, cu calaritul porcului prin curte, cu cataratul in pomi dupa fructe si multe alte alte nazbatii, pe care doar un copil de la tara doar le traieste.
zozo — 16 februarie 2010 @ 8:16 pm
Multumesc frumos!
Apreciez gestul.
hime — 16 februarie 2010 @ 11:23 pm
Taranii , cei adevarati , sunt singurul lucru autentic ce ne-a mai ramas … Despre ei au scris mai marii nostri scriitori , despre patimile lor , suflet si traditii s-au regizat multe filme … iar ei care azi sunt veriga slaba a societatii noastre pentru ca desi muncitori , nu au nici un tip de sustinere ! Ei sunt cei care ne muncesc campurile , cei care produc painea noastra cea de toate zilele si tot ei sunt cei care impart ultima bucatura cu cel mai nevoias !
Din partea mea numai respect pentru tarani !
Inca ceva nu ar trebui sa atribuim acest nume celor fara educatie si fara bun simt ! Ar fi o jignire la adresa taranilor !
costache — 17 februarie 2010 @ 8:56 am
@ zozo: Nu ai pentru ce micuto! O zi frumoasa!
@ hime: Ai dreptate hime, cei jigniti, in primul rand ar trebui sa fie taranii!